Trianoni Magyarország: a kormányzóválasztástól a II. világháború előtti utolsó békeévig (1920-38) | Magyar Nemzeti Múzeum

A terem a megcsonkított ország talpra állását és békerevíziós törekvéseit mutatja be a Horthy Miklós kormányzóról elnevezett korszakban. A Bethlen István miniszterelnök nevéhez köthető gazdasági, társadalmi és kulturális konszolidáció eredményeit az 1929-ben kezdődő nagy gazdasági világválság tette tönkre. A válság nyomán megerősödtek a szélsőséges radikális mozgalmak, majd a trianoni béke által minden nagyhatalmi erőszakkal szemben védtelenné tett Magyarország lassan, de biztosan a felemelkedő hitleri német birodalom befolyása alá került. Az 1938-ban megrendezett kettős szentév eseményei a rendszer politikai elitjének utolsó nagyszabású demonstrációi voltak, amellyel a szélsőjobboldaltól és a náci Németországtól igyekezett elhatárolódni.

Érdekességek:

  • Lord Rothermere angol médiamágnás szimpátiamozgalmat indított az országot sújtó igazságtalan trianoni béke revíziója érdekében. Akciója annyira népszerűvé tette Magyarországon, hogy még az is felmerült, hogy a lord fiát kellene magyar királlyá koronázni. A Rothermere-akció emlékei megtekinthetőek a kiállításon.
  • Szent-Györgyi Albert professzor Klebelsberg Kuno kultuszminiszter hívására érkezett Szegedre, ahol a szegedi paprika „segítségével” felfedezte a „C” vitamint. A kiállításon a korszakalkotó felismerésért 1937-ben kapott orvosi Nobel-díját is megtekinthetjük.