A „boldog békeidők”-től a Monarchia összeomlásáig | Magyar Nemzeti Múzeum

Az itt kiállított tárgyak érzékeltetni kívánják a 20. század első évtizedének gazdasági és kulturális virágzását, de egyben a politikai demokrácia korlátait is. A terem második fele az I. világháborút és annak következményeit mutatja be. Magyarország ugyan az Osztrák-Magyar Monarchia tagjaként, akarata ellenére sodródott bele a világháborúba, a vereség nyomán azonban nem csak a Monarchia esett szét, de a győztesek Magyarországot is feldarabolták. A kiállítás bemutatja a területének mintegy kétharmadát elveszített ország politikai útkereső kísérleteit, Károlyi Mihály népköztársaságától, a proletárdiktatúrán keresztül Horthy Miklós ellenforradalmáig.

Érdekességek:

  • Az új Országház képviselőtermének éppen elkészült berendezését az ellenzék 1904-ben - mivel az új házszabályokat elfogadhatatlannak minősítette - összetörte. A rombolás mementói, az ellenzéki képviselők által aláírt bútorszilánkok a kiállításon láthatóak.
  • Az 1919-ben Budapestet megszálló román csapatok a Nemzeti Múzeum erdélyi vonatkozású kincseinek elhurcolását tervezték. A rablási kísérletet az Antant katonai misszió amerikai vezetője, Harry Bandholz tábornok szerencsére megakadályozta. Az események részleteit a tábornok kiállított személyes naplójából ismerhetjük meg.