A revíziós sikerektől az ország német és szovjet megszállásáig (1938-1945) | Magyar Nemzeti Múzeum

A teremben Magyarország második világháborús sorsát mutatjuk be. Egyrészt nyomon követhetjük az 1938-1941 közötti terület-visszacsatolások okozta eufóriát, a magyar hadsereg harci tevékenységét, felszereltségét. Másrészt bemutatjuk a magyar kormányzat politikai kiútkeresését, törekvéseit a német orientáció gyengítésére. Ezt követően a hátország egyre súlyosbodó helyzetét, a magyarországi zsidóság tragédiáját és a német, ezt követően a szovjet megszállás eseményeit próbája a tárlat érzékeltetni.

Érdekességek:

  • A Nemzetközi Vöröskereszt mellett az üldözött zsidókat számos ország diplomáciai képviseletének tagjai segítették, többek között Svédország, Spanyolország, Svájc.
  • A budapesti zsidók mentésében élenjáró Raul Wallenberg svéd diplomatát a szovjetek letartóztatták és elhurcolták a Szovjetunióba.
  • A német megszállás után a Gestapo elfogta az ismert német-ellenes politikai-közéleti szereplőket. Közéjük tartozott Bajcsy-Zsilinszky Endre, aki tűzharcba keveredett a titkosrendőrökkel, s eközben bal mellkasán eltalálták. Életét az itt látható ötpengős mentette meg.