Szakmai munka | Magyar Nemzeti Múzeum

Szakmai munka

A Magyar Nemzeti Múzeum ismét várja Önt a Pulszky-szalonba az ÚJJÁSZÜLETÉS ELŐTT - A Múzeumkert és a Nemzeti Múzeum mögötti palotakertek című programra. A kísérő kiállítás meglepetéstárgyairól itt olvashat!

Az est házigazdája:

DEBRECZENI-DROPPÁN BÉLA, történész-muzeológus

Beszélgetőtársai:

ALFÖLDY GÁBOR, tájépítész, kerttörténész

SÁVOLY TAMÁS, levéltáros

Időpont: 2016. szeptember 20-án, kedden este 18 órakor

szeptember 20., 18:00

A  most bemutatásra kerülő kötet célja, hogy bizonyítsa: Teleki Lászlónak a legnagyobb magyar történelmi személyiségek között van a helye. Nem csak a történelmi munkákban, hanem a nemzeti emlékezetben is.

Teleki László gróf küzdelmes élete és rejtélyes halála
Szerk.: Debreczeni-Droppán Béla

február 13., 17:00

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum tisztelettel meghívja Önta Tóth Mária köszöntésére közösen kiadott
INTERDISZCIPLINARITÁS - Archeometriai, régészeti és művészettörténeti tanulmányok (szerk.: Ridovics Anna – Bajnóczi Bernadett – Dági Marianna – Lővei Pál) című kötet bemutatójára.

január 10., 16:00
A középkori pénztörténet-kutatások új eredményei

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Pollack-csarnok

december 5., 10:00
 A régészeti genetika legújabb kutatási eredményei |

A Magyar Nemzeti Múzeum kutatója, Fábián Szilvia is részt vesz abban a „Kulturális átalakulások genomikai kutatása a Kárpát-medence 4000 éves őstörténetéből” című nemzetközi kutatási programban, amelynek első eredményei a mai naptól olvashatóak a Nature folyóiratban.

A Fiatal Középkoros Régészek konferenciája 2009-ben indult útjára, a sorozat első állomására Visegrádon, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumában került sor.

A minden évben más-más helyszínen megrendezésre kerülő konferencia a hazai középkori régészet egyik legjelentősebb szakmai fórumának számít. 2017. november 23-25. között a Magyar Nemzeti Múzeum lesz a rendezvény házigazdája.

november 23., 9:30 - november 25., 16:00
Nagy magyarok nyughelye |

A Magyar Nemzeti Múzeum felvállalta Teleki László nyughelyének, a Nógrád megyei Szirákon található Teleki-sírbolt műemléki felújításának ügyét. Az összesen tizenöt családtag temetkezési helyéül szolgáló családi kripta ekkor már évtizedek óta várt arra, hogy rendbe hozzák és a benne szétszórt földi maradványok megkapják a méltó kegyeletet. 

Nemzetközi konferencia a múzeumi digitalizálásról

A 2013-ban indult éves MUZEUM@DIGIT konferencia idén ​fontos mérföldkőhöz érkezett: immár 5. alkalommal invitáljuk a Magyar Nemzeti Múzeumba a hazai és nemzetközi múzeumi szakma képviselőit a 2017. november 28-29. között megrendezendő eseményünkre.

november 28., 10:00 - november 29., 16:00
Technológiai alkalmazások és innovációk a műtárgyvédelemben

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017. november 8-9-10-én indítja útjára RESPECT címmel a műtárgyvédelem aktuális kérdéseivel és legfrissebb eredményeivel foglalkozó, háromévente megrendezésre kerülő konferenciasorozatát. A találkozó célja, hogy fórumot biztosítson és elősegítse a tapasztalatcserét a hasonló vagy közös történeti emlékek megőrzésében, védelmében a műemlékvédelem, a régészet, a képző- és iparművészet, a történeti és természeti gyűjtemények tárgyi emlékeinek területén dolgozó szakemberek között.

november 8., 10:00 - november 10., 16:00

A mai Abony közelében mintegy 5700 évvel ezelőtt élt népesség életmódját, betegségeit vizsgálta egy hazai kutatócsoport, amelynek résztvevője Fábián Szilvia, a Magyar Nemzeti Múzeum kutatója. Eredményeik alapján az elemzett késő rézkori népesség egyik tagján a lepra csonttani tünetei jelentkeztek, amely jelenlegi tudásunk alapján a világ legkorábbi ismert leprás megbetegedése lehet. A palopathológiai elemzés eredményei a PLoS One 2017. október 12-i  számában jelentek meg.