Legújabb Kori Bútor és Berendezés Gyűjtemény

Történeti Tár

A történelmi Magyarország újkortól napjainkig terjedő időszakából származó emlékek tára.

A Bútor-berendezés gyűjtemény a Történeti Tár két bútorgyűjteményének a legújabb korra specializálódott önálló egysége. Intézménytörténeti sajátosságai folytán mindössze fél évszázados múzeumi múltra tekinthet vissza. Földrajzilag túlnyomórészt a Trianon utáni Magyarországról, ezen belül is Budapestről, s csak szórványosan az országhatáron kívülről származik az anyag.

A gyűjtemény nevében hordozza kettős tematikáját: a bútorokon kívül egyéb berendezési tárgyakat is tartalmaz. Így fűtő-tüzelő készülékeket (kályha, takarék tűzhely, hősugárzó, stb.), világítótesteket, előszobafalakat, vizesblokkok tartozékait (falikút, mosogató, kád, mosdó, fürdőszobakályha, stb.), sőt köztéri felszerelési tárgyakat (pad, korlát, hirdetőoszlop), közintézmények (pl. börtön) bejárati ajtaját, ezenkívül lakásberendezési darabnak is minősíthető háztartási gépeket (mosógép, centrifuga, porszívó, rádió, magnetofon, televízió, lemezjátszó, stb.).

A tematikailag egységesnek tekinthető gyűjtemény műfajilag és a felhasználók köre alapján egyértelműen meghatározható tárgycsoportokra bomlik. Egyrészt állami, közigazgatási és közhasználatú helyiségek, pártok és társadalmi szervezetek, kiemelkedő történelmi/közéleti személyiségek által használt különböző külső és belső terek, valamint a nyílt tereknek -a közösségi térnek- berendezési tárgyait tartalmazza.

Másrészt - és ez a hangsúlyosabb - a mindennapi élet eltérő városi társadalmi rétegekhez tartozó képviselőinek bútorait, a lakótér funkcionális helyiségeinek berendezési darabjait a lakás-és környezetkultúra egész rendszerében, beleértve a különböző foglalkozások/mesterségek műhelyeinek -azaz a munkakörnyezetnek- berendezését, a korosztályos bútorokat és a tömegkommunikációs eszközöket is. Ezáltal egyaránt alkalmas a társadalmi/történeti személyek, események, valamint a magánélet tárgyakkal reprezentálható színtereinek, életformáinak és módjainak, ezen belül bizonyos speciális városi tárgykultúrák és életvitelek (közép-és kispolgári, valamint munkás rétegcsoportok) ábrázolására, értelmezésére.