Múzeumunk páratlan kincse a magyar uralkodók koronázásán viselt egykori palást, amelyet Szent István király és felesége, Gizella varratott 1031-ben.

Állandó

A Koronázási Palást

Válogatás a Történeti Fényképtár portrégyűjteményéből
A kiállítás a múzeum kerítésén látható a Kálvin tér felől a Múzeum utcán március 9-étől

márc. 09-től

ápr. 30-ig

Itt vannak! / Here they are!

Kamarakiállításunkon bemutatjuk Kossuth Lajos 1852-ben készült dagerrotípiáját. A fotográfián Kossuth arca szinte szemből látható, így a szemébe nézhetünk a forradalom és szabadságharc vezetőjének.

márc. 15-től

ápr. 02-ig

Nézz Kossuth szemébe!

Március 14-től megtekinthető a kupolacsarnokban!

Értékes történelmi relikviával gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum Ereklyegyűjteménye. Leszármazottak őrizték meg a márciusi ifjak egyikének, a székely származású Oroszhegyi Józsának börtönévei alatt készített „rabfaragását”, egy talpas pohárkát, amelyet most a nyilvánosság is megismerhet.

márc. 14-től

ápr. 02-ig

Oroszhegyi Józsa emlékpohara

A CEMEC projektben közreműködő műszaki partnerek jóvoltából az „Életre kelt avarokat”  a 21. század legkorszerűbb technikája hozza közelebb az érdeklődőkhöz.

márc. 03-tól

ápr. 09-ig

Életre kelt avarok

Régészeti kiállításunk az őskőkortól a honfoglalásig tárja látogatóink elé a magyar föld népeinek történetét. 

Állandó

Kelet és Nyugat határán

Történeti kiállításunk első felében a látogatók a középkori magyar történelem meghatározó eseményeit követhetik nyomon, a korszak legjelesebb tárgyi emlékein keresztül.

Állandó

Magyarország története I. rész

Újkori és modern kori történelmünk jeles személyiségeit és történelemformáló eseményeit idézzük meg ebben a kiállításrészben.

Állandó

Magyarország története II. Rész

Figyelem! A kiállítás már csak 2017. április 9-ig látogatható.

Megismerheti a világviszonylatban is jelentősnek tekinthető magyar tudományos eredményeket, találmányokat, és az ezeket létrehozó magyar tudósokat, gondolkodókat.

Állandó

Tudós magyarok

A kőemlékek a Pannoniára vonatkozó történeti, művészettörténeti ismereteinket egészítik ki egy olyan korban, amelyből csak kevés történetírói adat maradt fenn.

Állandó

Lapidárium