Fáraók, múmiák, piramisok - Közelebb hozzánk - 2. rész

Szakmai munka

És hogy miért is számít Tutankhamun sírja kivételesnek? A Királyok völgyében előkerült fáraó sírja azért egyedülálló, mert a Howard Carter által megnyitott sírkamra volt az első - és eddig az egyetlen -, mely érintetlen maradt az évezredek során.

A királyi temetkezések gazdagságuknál fogva rendkívül csábítóak voltak a sírrablók és később a műgyűjtők számára. Mindemellett, a szigorúbb régészeti szabályozásokat megelőzően szinte bárki, bármit elvihetett az eredeti lelőhelyről, sőt mi több, Egyiptomból is.

Nincs másképp ez a thébai nemesi sírokkal sem, melyek ugyancsak gazdag mellékletekkel eltemetett, előkelőségek nyughelyei voltak. 

A sírrablók és egyéb bolygatások mellett azonban egy szokatlanabb dolog is okozta a sírok rongálódását, mégpedig az, hogy az eredeti funkciójuktól eltérően, már a 10-11. században lakottá váltak, ami az évszázadok alatt egy falu, Qurna kialakulásához vezetett.

A sírok az emberek életterévé váltak, házaikat nemcsak rájuk építették, hanem bizonyos esetekben a sírkamrák akár a lakóépületek részét is képezték, például különböző tároló helyiségek vagy akár istálló formájában.

A sírok védelmének érdekében, illetve, azért hogy a feltárások és nem utolsósorban a turisták számára elérhetővé váljanak, az itt élőket a 90-es évektől kezdve fokozatosan kitelepítették. 

Természetesen az emberi maradványokat sem kímélték ezek a bolygatások, mely igen megnehezíti a leletanyag kronológiai értelmezését. Így az érintetlen koporsóban gondosan bepólyált múmiák leginkább múzeumokban bemutatott ritkaságoknak számítanak.

(László Orsolya)