Fényképészek és műtermek adatai kutatóknak

Ezen az oldalon Szakács Margit Fényképészek és fényképészműtermek Magyarországon (1840-1945) című könyvének adattárát tesszük közzé digitálisan. Az 1997-ben, a Magyar Nemzeti Múzeum gondozásában megjelent kiadvány már évek óta nem kapható, ezért úgy gondoljuk, hogy azzal őrizzük meg legméltóbban a 2011-ben elhunyt szerző emlékét, ha ez a fotótörténeti kutatások számára fontos alapmű a modern kor technikájával elérhetővé válik.

Szakács Margit a kötet adatait több évtizedes munkával gyűjtötte össze a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában található fotográfiák feldolgozásával. Adattárát a megjelenés óta eltelt két évtizedben talált újabb adatokkal egészítettük ki, esetenként pontosítottuk, és így tesszük most minden érdeklődő számára elérhetővé.

Ezzel azonban a munka korántsem ért véget. Arra kérünk mindenkit, aki a fotográfia történetével foglalkozik, vagy egyszerűen érdeklődik a téma iránt, hogy amennyiben új információval rendelkezik – akkor is, ha esetleg már publikálta azt –, küldje el erre a címre: bognar.katalin@hnm.hu

Az adatokat forrásmegjelöléssel, pontosan dokumentálva kérjük. Így közös munkával, Szakács Margit úttörő vállalkozásának továbbfejlesztésével, az adatbázist időről-időre kiegészíthetjük vagy pontosíthatjuk, segítséget nyújtva ezáltal mindenkinek a régi fényképek datálásához.

Bár a könyv címe magyarországi fényképészekre és műtermekre utal, az adatbázis kiegészítésekor nem csak a mai Magyarország fényképészeire gondolunk. Szeretnénk figyelemmel kísérni az ország területének változásával külföldivé vált műtermek és alapítóik további működését és a külföldre távozott, esetleg ott sikeressé vált fotográfusok munkásságát is. Az adatbázisba így belekerülhetne minden magyar vonatkozású fényképre, fényképezőre vonatkozó dokumentált adat akkor is, ha külföldiek magyarországi felvételeiről van szó.

Természetesen az 1945-ös időhatárt sem gondoljuk szigorúan venni, hiszen az eredetileg megadott időszakban dolgozó fényképészek közül voltak, akik a háború után is tovább működtek.

A könyv adatait három dokumentumban tesszük közzé.
A „budapest” file-ban soroljuk fel azokat a személyeket, műtermeket, akik/amelyek Budapesten működtek, illetve a főváros olyan részein, melyeket később csatoltak a városhoz.
A „hungary” file tartalmazza – Budapest kivételével – a mindenkori Magyarországra, a world file pedig – Magyarország kivételével – a világ többi részére vonatkozó információkat.

Fontos megjegyeznünk az adattár használatához:
- a fényképezők, fényképészek működési dátumai az általunk ismert és igazolható időszakot jelölik, de nem minden esetben fedik a teljes működési időt;
- egy fényképész neve alatt olyan évekből is előfordulhatnak adatok, amikor az illető személy már nem élt. Ez (általában) nem elírás: a műtermet az örökösök, alkalmazottak – a régi névvel – tovább vihették
- a földrajzi nevek keresésénél érdemes az adott település különböző nyelvi változatait is figyelembe venni (például Wien/Bécs, Bratislava/Pozsony)

Köszönjük a konstruktív javaslatokat és a pontosító adatokat!
A Történeti Fényképtár munkatársai
Budapest, 2016. június

CsatolmányMéret
PDF ikon budapest.pdf588.31 KB
PDF ikon hungary.pdf867.26 KB
PDF ikon world.pdf451.78 KB