Nyílt bibliográfiai adatok

Az adatfelhasználás szabályai
A Magyar Nemzeti Múzeum Központi Könyvtára (MNMKK) az online katalógus összes bibliográfiai rekordját a "CC0 1.0 Univerzális (CC0 1.0) Közkincs nyilatkozat" licenc alapján teszi elérhetővé. Ez annyit jelent, hogy a MNMKK-a nem tart igényt a szerzői jogra, illetve lemond a bibliográfiai adatokkal kapcsolatos vagy azt érintő jogigényekről, valamint nem alkalmaz semmilyen retorziót az adatok utólagos felhasználóival vagy újrahasznosítóival szemben. A MNMKK-a semmilyen felelősséget nem vállal az adatok bármilyen használatából adódó esetleges károkért. További részletekért kérjük, olvassa el a licenc feltételeit.

         

Minőségi támogatás
Az MNMKK-a elkötelezett a minőségi szolgáltatások és pontos adatok biztosítása mellett. Ha bármivel kapcsolatban kérdései merülnek fel, vagy valamilyen problémát észlel az adatokkal kapcsolatban, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba a konyvtarinfo@hnm.hu címen.

Visszajelzés
Szeretnénk tudomást szerezni arról, milyen módokon használják fel bibliográfiai adatainkat, hogy pontosabban láthassuk azok nyílttá tételének előnyeit, és így fejleszthessük szolgáltatásainkat. Kérjük, keressenek meg bennünket a konyvtarinfo@hnm.hu címen, amennyiben szeretnék megosztani velünk tapasztalataikat.

Hivatkozás
Kérjük, hogy a bibliográfiai adatok felhasználásánál hivatkozzanak a MNMKK-ra: a megfelelő helyen helyezzenek el linket a http://mnm.hu/hu/muzeum/kozponti-konyvtar/nyilt-bibliografiai-adatok oldalra.

Az adatok elérhetősége

Online olvasói katalógus
Az online olvasói katalógusban a találati halmazba tartozó bibliográfiai rekordok összessége vagy a kijelölt rekordok többféle formátumban is letölthetőek.

Z39.50 szerver
Az MNMKK Z39.50 szerverének főbb adatai:
Internetcím: hunteka.asp.hunteka.hu
Port: 2113
Adatbázisnév: mnm
Formátum: hunmarc, usmarc
A keresés karakterkészlete: UTF-8
A rekord karakterkészlete: UTF-8
USE attribútumkészlet: szokásos
Relation: dátummezőkre 1-6, szöveges mezőre csak 3
Position: nem támogatott
Truncation: nem támogatott, de HunTéka szavas vagy teljes string keresés van alatta, indextől függően
Structure: nem támogatott
Completeness: nem támogatott

OAI_PMH szerver
Az OAI-PMH szerver fontosabb adatai:
Base address: http://client.asp.hunteka.hu/mnm-oai/repositories/mnmkvt-bib
metadataPrefix: hunmarc, marc21, oai_dc.

Minta lekérdezés: http://client.asp.hunteka.hu/mnm-oai/repositories/mnmkvt-bib?verb=ListRe...

Letölthető állományok