Schwanner Endre (1928), Balogh Rudolf-díjas fotográfus 2011-ben adta át fotográfiai életművét más, történeti értékű tárgyakkal és dokumentumokkal együtt a Nemzeti Múzeumnak. Kiállításunk döntően a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben Budapesten készült fényképeiből válogat. A kiállított fotók zöme zselatinos ezüst szerzői nagyítás.

Schwanner munkásságából a motorsport, zenei és színházi témájú, valamint a fotós közéletről, kollégákról készült felvételei a legismertebbek. Képeinek jelentős része művészeket ábrázol – próbateremben, színpadon, koncert közben, fotózva, vagy hétköznap, jelmez és hangszer vagy fényképezőgép nélkül. Néha közelről, néha összefüggéseikben láthatjuk őket. Teljes díszben vagy fegyvertelenül.

„...csak akkor jut eszembe fényképezni, ha az előadás vagy a művész (esetleg mindkettő) jelent valamit a számomra…” – vallja a fotográfus, aki fotóriporterek nemzedékeit tanította fotótechnika-elméletre, ám ő maga sohasem volt sajtófotós.

S hogy mi köze is van a vizualitásnak a zene- vagy színházélményhez? A Schwanner / Idők című kiállítás kutatja a lehetséges válaszokat. A tárlaton a keretezett képek mellett videók és hangmontázsok segítik a látogatót közelebb hajolni a titokhoz.

Kapcsolódó programjaink itt érhetőek el:
http://mnm.hu/hu/esemenyek/schwanner-idok-zenes-finisszazs

A kiállítás az NKA és a Nikon támogatásával valósul meg.

A kiállításmegnyitóról készült felvételt itt tekinthető meg:

Időtartam: 
2016/12/01 - 2017/01/29