Blog

Az oroszlán elterjedési terültének legnyugatibb határát érhette itt el. Őskori lelőhelyekről, ezzel a lelettel együtt is, eddig összesen néhány előfordulási helye vált ismertté ennek a nagyragadozónak Magyarországról.

A Magyar Nemzeti Múzeum körül számos érdekes szobor található: írók, tudósok, szabadsághősök kő- és bronzemlékei sorakoznak. Mindegyiknek külön-külön története van. Némelyikük már ránézésre felkeltheti az érdeklődést. Ilyen biztosan az a százéves sztélé is a Múzeumkert észak-keleti felében, amely egyszerre három embernek, a magyar régészettudomány alapító atyáinak állít emléket.

Dr. Patay Pál, a magyar régészet doyenje, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott régész főmuzeológusa 2016. december 8-án ünnepli 102. születésnapját. 

Egy különleges és nagyon gazdag csiszolt kőeszközökből álló lelet együttes vizsgálati eredményeit mutatjuk be. 

1916. november 21-én éjszaka égve maradtak a lámpák a schönbrunni kastély császári lakosztályában. Meghalt Ausztria császára és Magyarország királya, I. Ferenc József. Várható, mégis váratlan esemény volt.

Meglepő módon ezeken, és más vizsgált Árpád-kori lelőhelyeken is úgy tűnik, hogy a kerámiakészítés nem volt olyan fejlett és szervezett, mint például az avaroknál.

A címer a XII. században kiteljesedő lovagi kultúra eredményeként született meg. Az első magyar címer megszületése pedig a magyar államcímer kialakulásának első fejezete.

A szerző új elképzeléseinek részletesebb ismertetése a Nemzeti Múzeum tudományos folyóiratában, a "Folia Historica" következő számában fog megjelenni.

Balogh Boglárkának az elmúlt évek során számtalan Afrikában készült fotóját láttam, és  szerkesztettem a hozzájuk tartozó írásokat. A történetek mindig izgalmasak, olykor mulatságosak, olykor meghatóak, de nagyon gyakran megdöbbentőek, és óhatatlanul azt a kérdést szokták felvetni bennem: kivonuljunk-e a civilizációból, vagy sem?

Avagy lehet érdekesen beszélni a tudományról

A Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának munkatársa, Tóth Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet (MTA BTK TTI) Lendület Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport tagjának legfrissebb írása a magyar pénzelnevezések eredetéről a középkortól napjainkig.

Idén október 7-én HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében kerül sor az első olyan magyarországi hadirégészettel foglalkozó konferenciára, ami a témát az őskortól a kora újkorig veszi vizsgálat alá. A konferencián a Magyar Nemzeti Múzeum az első szekcióban, a „Haditechnológia és fegyverzet a bronzkori Kárpát-medencében” c. előadással képviselteti magát.

Időpont: 2016. október 7.
Helyszín: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, 1014 Budapest, Kapisztrán tér 2–4.