Múzeumpedagógia

Élő online múzeumpedagógiai foglalkozások és diák-tárlatvezetések

Színesítse a tanórákat online programjainkkal!

Foglalkozásaink célja, hogy a diákokat interaktív módon, aktívan bevonva ismertessük meg a múzeum kiállításaival, gyűjteményeivel és egy-egy történeti korszakkal.

 
  • 1 osztály (max. 30 fő)
  • kb. 45-60 perc. Igénytől függően.
  • múzeumi óra jegyekről és a belépőkről itt tájékozódhat.
  • Programot csak helyi, szakképzett munkatárs tarthat!
  •  
    Kérjük, lehetőleg 1 hónappal előre foglaljanak időpontot kollégáinknál! A foglalás menetéről itt tájékozódhat.
  •  Jelentkezés és bővebb információ: Múzeumi órára: muzeumpedagogia@mnm.hu; +36 1 327 77 00/346 Diák-tárlatvezetésre: tarlatv@mnm.hu; +36 1 327 77 49

Felhívjuk figyelmüket, hogy telefonos tájékoztatást az alábbi időpontokban tudunk adni:

hétfő–csütörtök 8:30–16:30
pénteken 8.30–14.30

 

Az órák a Zoom felületén zajlanak, amelyre a résztvevők regisztráció után meghívót kapnak. 

Az online órákat egy külön erre a célra létrehozott virtuális kiállításban tartjuk. 

 

ÁLLANDÓ KÍNÁLATUNK

 

ONLINE MÚZEUMI ÓRA 

 

Honfoglaló mindennapok

A 9. században őseink elfoglalták mai otthonunkat. De hogyan és miért? Kíváncsi vagy, hogyan éltek, milyen mesterségeket űztek és milyen állatokat tartottak? Gyere és kalandozz a honfoglalás korban! 

Ajánlott korosztály: 5–12. évfolyam

 

Szent István országa

Az online órán az Árpád-kori társadalom, életmód, gazdaság, művészetek kerülnek a középpontba. 

Ajánlott korosztály: 5–9. évfolyam

 

Királyok, lovagok és kultúra a középkori Magyarországon

Anjou királyok, lovagi kultúra, hódító háborúk, erős várak, pezsgő városok. Hogyan éltek az emberek a középkorban? Az órán minden kiderül! 

Ajánlott korosztály: 6–10. évfolyam

 

Mátyás király kora

Kultúra és életmód Mátyás király országában. Hogyan zajlott az élet a falvakban? Hogyan nézett ki egy reneszánsz udvar? Mit ettek a királyi lakomán? Milyen felszereléssel harcolt a fekete sereg? Lépj be Mátyás király virtuális udvarába és megtudod!

Ajánlott korosztály: 5–12. évfolyam

 

„Sok csudák voltanak jó Magyarországba”

Virtuális utazásunkon a diákok megismerhetik a három részre szakadt országot, a harcokkal tűzdelt mindennapokat. Majd egy játék során maguk alakíthatják sorsukat!

Ajánlott korosztály: 6–10. évfolyam

 

A Rákóczi-szabadságharc

Hogyan zajlott a Rákóczi-szabadságharc? Kik voltak kiemelkedő alakjai? Milyen volt akkoriban az udvartartás? A virtuális kalandozás során mindenre fény derül!

Ajánlott korosztály: 4–12. évfolyam

 

A reformkori Magyarország

Mit köszönhetünk a reformkornak? Új eszmék, új politikai és társasági színterek. Ismerkedjünk meg a korszak mindennapjaival, vívmányaival és kiemelkedő alakjaival.

Ajánlott korosztály: 6–12. évfolyam

 

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc

Milyen előzményei vannak a forradalom napjának? Mi is történt akkor pontosan? Kik azok a márciusi ifjak? Miért torkollt a forradalom szabadságharcba? Ismerjük meg együtt 1848/49 eseményeit a korszak legnagyobbjainak személyes tárgyain keresztül!

Ajánlott korosztály: 6–12. évfolyam

 

Kapocs

A Nemzeti Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös foglalkozása, amelyen az 1848. március 15-i forradalommal ismerkednek meg a résztvevők. Látogassuk meg együtt virtuálisan a forradalom ikonikus helyszíneit.

Ajánlott korosztály: 6–10. évfolyam

 

A Rákosi-korszak Magyarországon

Sztahanovisták, traktorista lányok, pajtások: A Rákosi-propaganda kirakatemberei. De mi húzódik a háttérben? Hogyan nőtt a feszültség az élet minden területét átszövő totális diktatúrában? Online foglalkozásunkon minden kérdésre megkapod a választ! 

Ajánlott korosztály: 8–12. évfolyam

 

 

ONLINE DIÁK-TÁRLATVEZETÉS 

 

Régészeti TOP10

Mennyire lehetett kiszolgáltatott a természet viszontagságainak a kőkor embere? Hogyan törte fel az ember a fémek megmunkálásának titkát? Fejtsd meg a szkíta aranyszarvasok rejtélyét, ismerd meg a Duna két partját elfoglaló rómaiakat és barbárokat, csodáld meg a hunok pusztítása elől elrejtett szilágysomlyói kincset, vagy a fél évszázaddal későbbi honfoglalók fémművességét a galgóci tarsolylemez vonásaiban!

Ajánlott korosztály: 9–12. évfolyam

 

Pannónia fénye – a Seuso-kincs

A Seuso-kincs a világszinten a legjelentősebb késő római ezüst kincsleletek egyike. Az online 3D kiállításban barangolva megcsodálhatjuk a páratlan ötvösmunkákat, amelyek mítoszokról, hősökről, háborúról és a pannoniai mindennapokról mesélnek.

Ajánlott korosztály: 9–12. évfolyam

 

TOP 10 – Az MNM legjelentősebb műtárgyai

Fedezd fel velünk a koronázási palástot, nézd meg a legszebb aranykincseket vagy vess egy pillantást a leghíresebb zeneszerzők hangszereire. Ismerkedj meg gyűjteményünk legkiemelkedőbb darabjaival 1 órában.

Ajánlott korosztály: 9–12. évfolyam

 

Fedezze fel velünk a Magyar Királyság fénykorát!

Milyen titkokat rejt a koronázási palást? Milyen volt az élet az Árpád-korban? Mit tudunk Hunyadi Mátyás uralkodásáról? Ismerd meg Magyarország történetét az államalapítástól az ország három részre szakadásáig.

Ajánlott korosztály: 9–11. évfolyam

 

A török kori Magyarország 

Ismerd meg a végek életét, a korszakot irányító, nagyhatalmú személyeket és a fordulatos eseményeket az online tárlatvezetés alkalmával. Az órán a mohácsi csatától egészen Buda visszafoglalásáig kalandozunk.

Ajánlott korosztály: 10–11. évfolyam

 

Magyarország története a 19. században

Hogyan alakult a Magyar Királyság sorsa a nemzetállamok születésének tavaszán? Ismerd meg velünk a reformkor nagyjait, a márciusi ifjakat, kövesd végig kiegyezésüket a hatalommal, és pillants be a dualizmus mindennapjaiba! Online tárlatvezetés a reformkortól az 1. világháború kitöréséig.

Ajánlott korosztály: 10–12. évfolyam

 

Málenkij Robot Emlékhely

Online tárlatvezetés A pokol bugyrai… ,,Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban c. kiállításban.

Az online tárlatvezetésen az Emlékhely kamráit virtuálisan járjuk végig. A kiállítás a második világháború után tömegesen elhurcolt nőknek és férfiaknak állít emléket. Fényképeken, plakátokon, visszaemlékezéseken és túlélőktől származó tárgyakon keresztül ismerkedünk meg Magyarország második világháborús végnapjaival, a kényszermunkára elhurcoltak keserves mindennapjaival és a hazatérés keserédes pillanataival.

Ajánlott korosztály: 7–12. évfolyam

A program regisztrációhoz kötött: További információ és időpontfoglalás: malenkij@mnm.hu, +36 30 701 52 23