Múzeumpedagógia

Élőmúzeum

Elképzelted már, hogy megszólalnak a vitrinek mögötti mozdulatlan bábuk? Egy programsorozat, ahol életre kel a történelem – megmozdulnak a tárgyak és megszólalnak a régmúlt emberei.

Vajon miről pletykálna egy cserfes udvarhölgy Marie Antoinette udvarában? Bele mernél bújni egy kora újkori parasztasszony bőrébe? Gondolkodtál már rajta, mit kérdeznél a magyar királytól, ha szembetalálkoznátok? Ki mernél állni Nagy Szulejmán seregei ellen? Gyere el, és találd meg a válaszokat!

 
 • 1 csoport (min. 15, max. 30 fő)
 • ~ 70-90 perc
 •  
  Ajánlott korosztály: 7–12. évfolyam
 • múzeumi óra jegyekről és a belépőkről itt tájékozódhat.
 • Programot csak helyi, szakképzett munkatárs tarthat!
 •  
  Kérjük, lehetőleg 1 hónappal előre foglaljanak időpontot kollégáinknál! A foglalás menetéről itt tájékozódhat.
 • Jelentkezés és bővebb információ: tarlatv@mnm.hu vagy +36 1/ 327 77 49

ÁLLANDÓ PROGRAMKÍNÁLATUNK

 

100/100 – 100 év 100 percben. Kalandozás a múzeumban

100 x szép. Tárlatvezetés másként! 100 perces utunk során időben és térben kalandozva megismerkedünk az épület történetével, a hozzá kötődő jelesebb személyiségekkel és a magyar történelemben betöltött szerepükkel. Megnyílnak a közönség elől elzárt terek, ahol megszólalnak az elmúlt kétszáz évben itt megfordult személyek, a titkok tudói.

 

Boszorkányok és kirakatperek. Báthory Erzsébet az ördög asszonya?

Mindenki ismeri, mégsem tudjuk megfejteni a titkát négy évszázada… Egy vallásháború sújtotta, babonás világban vajon hol húzódott a határ hiszékenység és hatalomvágy között?

Ha beleszagolna, mi főtt 400 éve egy vajákos asszony rejtélyes kamrájában, és leleplezné, mit főztek ki az urak a gazdag asszonyok ellen, akkor várjuk az Élő múzeum programon!

 

A fényességes padisah árnyékában – megelevenedő aranykor

Mesék a múltból: a török világ mindennapjainak titkai.

Mesél a patikárius felesége, a pékné és Brandenburgi Katalin frauzimmere, kobzos énekmondó kíséri lépteiket. A Magyar Nemzeti Múzeumban megelevenedik a török hódoltság idejének magyar történelme.

Az élő interpretációs programon életre kelnek korabeli személyek, akik a tárlatvezetőkkel együtt kalauzolják végig a látogatókat a három részre szakadt ország mindennapjain: beavatnak a városi élet titkaiba, mesélnek a hadi események küzdelmeiről, bemutatják a korabeli divatot és zenét.

 

IDŐSZAKI PROGRAMKÍNÁLATUNK

Életre kelt EXPO-történetek

Legújabb időszaki kiállításunk a magyar expótörténet sikereit eleveníti fel. Az élő múzeummal egybekötött vezetés alatt a legfontosabb, legizgalmasabb tárgyak és történetek, a kiállítás kiemelkedő eseményei kerülnek szóba, ahol nemcsak a tárgyak mozdulnak meg, hanem maguk a világkiállítások egykori látogatói mesélnek élményeikről.

Kapcsolódó kiállítás: Magyar EXPO sikerek időszaki kiállítás. (2022. 12. 09. - 2023. 08. 20.) 

Ajánlott korosztály: 9-12. évfolyam