Múzeumpedagógia

Diák - tárlatvezetések

Történelem másként! Tárgyak, élmények, történetek a magyar történelemből a Nemzeti Múzeumban. Ajánlott: 3. évfolyamtól

 
  • 1 csoport (max. 30 fő)
  • ~ 45-90 perc, igénytől függően
  • múzeumi óra jegyekről és a belépőkről itt tájékozódhat.
  • Programot csak helyi, szakképzett munkatárs tarthat!
  •  
    Kérjük, lehetőleg 1 hónappal előre foglaljanak időpontot kollégáinknál! A foglalás menetéről itt tájékozódhat.
  • Jelentkezés és bővebb információ: tarlatv@mnm.hu vagy +36 1/ 327 77 49

ÁLLANDÓ KÍNÁLATUNK

 

Kelet és nyugat határán – Régészeti Top 10

Az állandó régészeti kiállítás ősi kincsei a régmúlt idők homályába repítenek vissza. Mennyire lehetett kiszolgáltatott a természet viszontagságainak a kőkor embere? Hogyan törte fel az ember a fémek megmunkálásának titkát? Fejtsd meg a szkíta aranyszarvasok rejtélyét, ismerd meg a Duna két partját elfoglaló rómaiakat és barbárokat, gyönyörködj a hunok pusztítása elől elrejtett szilágysomlyói kincsben, vagy csodáld meg a fél évezreddel későbbi honfoglalók fémművességét a galgóci tarsolylemez vonásaiban!

Ajánlott korosztály: 7–12. évfolyam

 

Pannonia fénye – a Seuso-kincs

Ismerd meg a késő római elit mindennapjait a világszinten páratlan Seuso-kincsen keresztül. A 14 részből álló ezüst kincslelet darabjai lélegzetelállító ötvösmunkák, amelyek mítoszokról, hősökről, háborúkról és a korszak mindennapjairól mesélnek.

Ajánlott korosztály: 5–12. évfolyam

 

Honfoglaló őseink nyomában

Kik és hogyan vették birtokba a Kárpát-medencét az avarok után, és kit találtak itt a magyarok? Ha velünk tartasz, megszólaltatjuk a földből előkerült régészeti leleteket, amelyek mesélnek őseink mindennapjairól, harcairól és virágzó kultúrájáról.

Ajánlott korosztály: 5–12. évfolyam

 

A Magyar Királyság fénykora: a középkor

Milyen titkokat rejt a koronázási palást? Milyen volt az élet az Árpád-korban? Mit tudunk Hunyadi Mátyás uralkodásáról? Hogyan érkezett meg a reneszánsz a magyar területekre? Ismerd meg a múzeum kiállításait az államalapítástól az ország három részre szakadásáig.

Ajánlott korosztály: 3–12. évfolyam

 

A török kori Magyarország

Mesés kincsek, finom fűszerek, selymes ruhák, izgalmas párviadalok… Ismerd meg a végek életét, a korszakot irányító, nagy hatalmú személyeket és a fordulatos eseményeket! A mohácsi csatától egészen Buda visszafoglalásáig kalauzoljuk a diákokat páratlan kincsek között.

Ajánlott korosztály: 3–12. évfolyam

 

A 18. század Magyarországon

Magyarország újkori forgataga: kurucok, labancok, reformerek, konzervatívok. Fedezd fel velünk a török kiűzése után újjáéledő Királyi Magyarországot! Tárlatvezetésünk során a Rákóczi-szabadságharctól a napóleoni háborúkig kalauzoljuk a diákokat.

Ajánlott korosztály: 7–12. évfolyam

 

„A leghosszabb század nagyjai” – a 19. század története

Hogyan alakult a Magyar Királyság sorsa a nemzetállamok születésének tavaszán? Milyen hatást gyakorolt Széchényi Ferenc a magyar kultúrára? Ismerd meg velünk a reformkor nagyjait, a márciusi ifjakat, kövesd végig kiegyezésüket a hatalommal, és fedezzük fel közösen a dualizmus mindennapjait! Tárlatvezetés a reformkortól az 1. világháború kitöréséig.

Ajánlott korosztály: 3–12. évfolyam

 

Magyarország története a 20. században

Tematikus tárlatvezetésünk során a 20. századi Magyarország történelmét tekintjük át a trianoni békeszerződéstől az ország II. világháborús szerepvállalásán át az 1956-os forradalmon keresztül egészen a kommunizmus bukásáig. Tárlatvezetés a millenniumtól a rendszerváltásig.

Ajánlott korosztály: 7–12. évfolyam

IDŐSZAKI KÍNÁLATUNK

 

Magyar EXPO sikerek

Ki és miért indította el a világkiállításokat? Miért fontos események ezek? Melyik hungarikumok voltak a legnépszerűbbek? Gyere el és minden kiderül!
Kapcsolódó kiállítás: Magyar EXPO sikerek időszaki kiállítás. (2022. 12. 09. - 2023. 08. 20.)

Ajánlott korosztály: 7-12. évfolyam

Tárlatvezetéseink során lehetőségeinkhez mérten igyekszünk alkalmazkodni a látogatói igényekhez. Az egyéni tematikák egyeztetéséhez, kérjük, keresse kollégáinkat a fent megadott elérhetőségek egyikén.