Mini múzeum

FELFEDEZŐ HÁTIZSÁK

Mi az a felfedező hátizsák? 

A felfedező hátizsák egy, a múzeum nyitvatartási idejében bármikor igénybe vehető családi program. A megvásárolt hátizsákkal a családok önállóan fedezhetik fel a múzeum egy-egy kiállításrészét, és játékosan ismerkedhetnek meg a múzeumi kincsekkel és a magyar történelemmel. 

A Hátizsákkal célunk, hogy a családok közös és tartalmas időt töltsenek el a múzeumban, és a gyerekek szinte észrevétlenül új ismeretekkel gazdagodjanak.

 
 • 1 csoport (5- 15 fő)
 • ~ 2 óra
 •  
  5-12 éveseknek
 • Az múzeumi születésnap programjegyekről és a belépőkről itt tájékozódhat.
 • Programot csak helyi, szakképzett munkatárs tarthat!
 •  
  Kérjük, lehetőleg 1 hónappal előre foglaljanak időpontot kollégáinknál! A foglalás menetéről itt tájékozódhat.
 • Jelentkezés és bővebb információ:
  tarlatv@mnm.hu vagy
  +36 1/ 327 77 49

 

 

 

Kinek ajánljuk?

Kisgyermekes családoknak.

Mit tartalmaz egy zsák?

Egy felfedezőfüzetet, íróeszközöket (grafit- és színesceruza-készlet), hegyező, ülőpárna, témánként változó kreatív meglepetés csomag.

Hogyan érhető el?

A hátizsák a múzeumi boltban vásárolható meg.

Mennyibe kerül?

A hátizsák mellé az állandó kiállítás jegyárát szükséges megváltani. A jegyárakról ITT tájékozódhatnak. 

Havi ingyenes belépési alkalmak családoknak az állandó kiállításra: minden hónap harmadik szombatja (26 év alattiak, illetve családok, azaz 18 év alatti gyermekek két közeli hozzátartozóval).

Mikor?

A múzeum nyitvatartási idejében, keddtől vasárnapig 10:00–18:00 óra között. Pénztár zárása: 17:30.

Mennyi ideig tart?

Egyéntől függően kb. 1 óráig tart a hátizsákban lévő füzetet megoldani. A kiegészítő kreatív feladat további otthoni időtöltéssel teszi teljessé a múzeumi élményt.

Mit tegyünk több, különböző életkorú gyermek esetén?

Két témakörben elérhető a hátizsák két különböző korcsoportnak: 

 • Késő római kor: Segítség, elvesztem Pannóniában (5–7 éveseknek) és Utazás Pannóniában (8–13 éveseknek)
 • Török kori Magyarország: Tündérország nyomában (5–7 éveseknek) és Utazás a három részre szakadt Magyarországon (8–13 éveseknek)

Egyéb információ:

Akadálymentesített bejárat: Bródy Sándor utca felőli porta

Pelenkázó van a múzeum földszintjén. Használatához kérje a ruhatáros kolléga segítségét.

A kiállításban bizonyos műtárgyak nincsenek vitrinben. Kérjük, figyelmeztessék a gyerekeket, hogy ezeket nem lehet megfogni.

 

Amennyiben 10-nél több gyerek számára szeretne hátizsákot igénybe venni, kérjük, jelezze ezt a muzeumpedagogia@mnm.hu email címen.

 

Milyen témában érhető el?

 

ŐSKORI TÚLÉLŐKALAUZ

Felfedezőfüzet 5–7 éveseknek

Beszippantott egy időörvény! Csukd be a szemed, nehogy elszédülj! Amikor kinyitod, az ősember világában találod magad. Tudod, hogyan élj túl az őskőkorban, ahol a mamut, a barlangi medve és az őstulok az úr? Segítségedre lesz ez a kalauz, amely minden fontos tudnivalót tartalmaz.

 

SEGÍTSÉG! ELVESZTEM PANNONIÁBAN!

Felfedezőfüzet 5–7 éveseknek

Repülj vissza a Római Birodalom korába! Képzeld magad a pannoniai Savaria híres városába, ahol Isis istennő tiszteletére rendeztek fényes ünnepséget. Ámulatba ejtenek a hatalmas kocsik, a sok ember és a nyüzsgő piac ezerféle illata. Éppen ezeket csodálod, amikor észreveszed, hogy valami nincs rendben. A probléma megoldását a füzetben találod!

 

UTAZÁS PANNONIÁBAN

Felfedezőfüzet 8–13 éveseknek

Réges-régen, a nem is oly messzi Pannoniában mit tehetett a város polgármesterének fia, ha szerelmes lett egy barbár származású lányba? Vedd fel ezt a hátizsákot, és családoddal együtt fedezzétek fel, milyen volt egy legionárius katona élete, mit árultak a piacon és milyen történetekkel szórakoztatták magukat a rómaiak.

 

TÜNDÉRORSZÁG NYOMÁBAN

Felfedezőfüzet 5–7 éveseknek

Hol volt, hol nem volt, még az Óperenciás-tengeren is túl… volt egyszer egy Tündérország. Kalandos felfedezésre hívunk, indulj el Tündérországba! Segítőid az erdei állatok és mezei virágok lesznek. Csöppenj a mesék világába, és ismerd meg a régi Magyarország csodálatos kincseit.

 

UTAZÁS A HÁROM RÉSZRE SZAKADT MAGYARORSZÁGON

Felfedezőfüzet 8–13 éveseknek

Pattanj lóra, és látogasd meg a rég nem látott rokonságot a három részre szakadt Magyarországon! Utazz át a Magyar Királyságon, ahol a Habsburg császár az úr, látogasd meg a török pasa székhelyét a török hódoltság területén és kalandozz az erdélyi fejedelem csodákkal teli földjén. Vigyázz, nehogy útonállókkal találkozz! Merre indulj ezek után? A füzet majd segít!