Felnőtteknek

Tárlatvezetés

Érdekli a történelem? Kíváncsi arra, hogy a múzeumi tárgyak milyen történeteket rejtenek? Jöjjön el személyre szabott tárlatvezetéseinkre az állandó és időszaki kiállításainkban!

 
 • 1 csoport (max. 30 fő)
 • ~ 45-90 perc
 •  
  7-12. évfolyam
 • Az Tárlatvezetés programjegyekről és a belépőkről itt tájékozódhat.
 • Programot csak helyi, szakképzett munkatárs tarthat!
 •  
  Kérjük, lehetőleg 1 hónappal előre foglaljanak időpontot kollégáinknál! A foglalás menetéről itt tájékozódhat.
 • Jelentkezés és bővebb információ:
  tarlatv@mnm.hu vagy
  +36 1/ 327 77 49

A FOGLALÁS MENETE

Kérjük, lehetőleg 1 hónappal előre foglaljanak időpontot kollégáinknál! 

A bejelentkezés csak megerősítő e-maillel, és az arra történő visszaigazolással együtt érvényes. Kizárólag a honlapon feltüntetett, és az e-mailben visszaigazolt árak, kedvezmények és adatok mérvadóak. Szóbeli tájékoztatásra hivatkozást nem fogadunk el.

 • Program címe:
 • Tárlatvezetés nyelve: 
 • Megrendelő neve: 
 • Csoportvezető e-mail-címe és telefonszáma:
 • Intézmény neve: 
 • Számlaigény esetén kérjük ELŐRE megadni:
  • Számlázási név:
  • Számlázási cím (ha ettől eltérő: postázási cím):
  • Adószám:

 

Abban az esetben, ha úgy látja, hogy késnek, kérjük, mihamarabb jelezze ezt a megadott elérhetőségek egyikén! A programok megtartását maximum 20 perc késéssel tudjuk garantálni. A 20 percet meghaladó időtartam esetén naptárunk telítettségétől függően vállaljuk a programot. Lehetőség van új időpont foglalására.

Lemondás esetén legkésőbb a programot megelőző nap 16.00 óráig jelezze számunkra telefonos, vagy e-mailes elérhetőségeinken.

 

ÁLLANDÓ KÍNÁLATUNK

Kelet és nyugat határán – Régészeti Top 10

Az állandó régészeti kiállítás ősi kincsei a régmúlt idők homályába repítenek vissza. Mennyire lehetett kiszolgáltatott a természet viszontagságainak a kőkor embere? Hogyan törte fel az ember a fémek megmunkálásának titkát? Fejtse meg a szkíta aranyszarvasok rejtélyét, ismerje meg a Duna két partját elfoglaló rómaiakat és barbárokat, gyönyörködjön a hunok pusztítása elől elrejtett szilágysomlyói kincsben, vagy csodálja meg a fél évezreddel későbbi honfoglalók fémművességét a galgóci tarsolylemez vonásaiban!

 

Pannonia fénye – a Seuso-kincs

Ismerje meg a késő római elit mindennapjait a világszinten páratlan Seuso-kincsen keresztül. A 14 részből álló ezüst kincslelet darabjai lélegzetelállító ötvösmunkák, amelyek mítoszokról, hősökről, háborúkról, és a korszak mindennapjairól mesélnek. A Seuso-kincs káprázatos varázsa a pannoniai elit pazarló és fényűző luxusát tárja elénk, amely most mindenki számára elérhető a Magyar Nemzeti Múzeumban.

 

Honfoglaló őseink nyomában

Kik és hogyan vették birtokba a Kárpát-medencét az avarok után, és kit találtak itt a magyarok? Ha velünk tart, megszólaltatjuk a földből előkerült régészeti leleteket, amelyek mesélnek őseink mindennapjairól, harcairól és virágzó kultúrájukról. Tárlatvezetés a 9–10. századot bemutató állandó kiállításrészünkben.

 

A Magyar Királyság fénykora: a középkor

Milyen titkokat rejt a koronázási palást? Milyen volt az élet az Árpád-korban? Mit tudunk Hunyadi Mátyás uralkodásáról? Hogyan érkezett meg a reneszánsz a magyar területekre? Ismerje meg a múzeum kiállításait az államalapítástól az ország három részre szakadásáig.

 

A török kori Magyarország

Mesés kincsek, finom fűszerek, selymes ruhák, izgalmas párviadalok… Ismerje meg a végek életét, a korszakot irányító, nagyhatalmú személyeket és a fordulatos eseményeket! A mohácsi csatától egészen Buda visszafoglalásáig kalauzoljuk a látogatókat állandó kiállításunkban.

 

A 18. század Magyarországon

Magyarország újkori forgataga: kurucok, labancok, reformerek, konzervatívok. Fedezze fel velünk a török kiűzése után újjáéledő Királyi Magyarországot! Tárlatvezetésünk során a Rákóczi-szabadságharctól a napóleoni háborúkig kalauzoljuk az érdeklődőket.

 

„A leghosszabb század nagyjai” – a 19. század története

Hogyan alakult a Magyar Királyság sorsa a nemzetállamok születésének tavaszán? Milyen hatást gyakorolt Széchényi Ferenc a magyar kultúrára? Ismerje meg velünk a reformkor nagyjait, a márciusi ifjakat, kövesse végig kiegyezésüket a hatalommal, és fedezze fel a dualizmus mindennapjait! Tárlatvezetés a reformkortól az 1. világháború kitöréséig.

 

Magyarország története a 20. században

Tematikus tárlatvezetésünk során a 20. századi Magyarország történelmét tekintjük át a trianoni békeszerződéstől az ország II. világháborús szerepvállalásán át az 1956-os forradalmon keresztül egészen a kommunizmus bukásáig. Tárlatvezetés a millenniumtól a rendszerváltásig

 

TOP 10 – MNM KOKTÉL

Fedezze fel velünk a koronázási palástot, nézze meg a legszebb aranykincseket, vessen egy pillantást a leghíresebb zeneszerzők hangszereire. A történelem élővé válik a Magyar Nemzeti Múzeum falai között, ha csatlakozik tárlatvezetőnkhöz. Ismerkedjen meg gyűjteményünk legkiemelkedőbb darabjaival 1 órában.

 

Tematikus tárlatvezetéseink:

Mesélő falak – Épülettörténeti séta

Idő- és térbeli utazás az első magyar múzeum klasszicista épületében: mesélő falak, izgalmas történetek nemcsak az évszázados terekről, hanem a benne megfordult híres történelmi személyekről, a történelemben és a múzeum történetében betöltött szerepükről.

 

Minden sikeres nő mögött…

Milyen szerep jutott a családban egy nőnek? Házasodhattak-e egyáltalán szerelemből? Miről mesél egy fekete gyászruha, egy fotó vagy egy szobabelső? Kik voltak a magyar történelem legérdekesebb nőalakjai? Mit tudunk az életükről? Tematikus tárlatvezetésünkön ezeknek a kérdésnek eredünk a nyomába. A tárlatvezetés kérhető bontásban is, a középkori-kora újkori, valamint a 19–20. századi nőalakokra koncentrálva.

 

IDŐSZAKI KÍNÁLATUNK

Magyar EXPO sikerek

Ki és miért indította el a világkiállításokat? Miért fontos események ezek? Nagy mesterek alkotásai - magyar képző- és iparművészek sikerei. Melyik hungarikumok voltak a legnépszerűbbek? Jöjjön el tárlatvezetésünkre, és minden kiderül!
Kapcsolódó kiállítás: Magyar EXPO sikerek időszaki kiállítás. (2022. 12. 09. - 2023. 08. 20.) 

 

Tárlatvezetéseink során lehetőségeinkhez mérten igyekszünk alkalmazkodni a látogatói igényekhez. Az egyéni tematikák egyeztetéséhez, kérjük, keresse kollégáinkat a fent megadott elérhetőségek egyikén.

Élőmúzeum
képek