Felnőtteknek

Élő múzeum

Elképzelte már, hogy megszólalnak a vitrinek mögötti mozdulatlan bábuk? 

Egy programsorozat, ahol életre kel a történelem – megmozdulnak a tárgyak és megszólalnak a régmúlt emberei.

Vajon miről pletykálna egy cserfes udvarhölgy Marie Antoinette udvarában? Mit tudhat egy cselédlány az úri világról? Gondolkodott már rajta, hogy mit kérdezne a magyar történelem legnagyobbjaitól, ha szembe jönnének? Jöjjön el, és találja meg a válaszokat!

 
 • 1 csoport (min. 15, max. 30 fő)
 • ~ 70-90 perc
 • Az Élő múzeum programjegyekről és a belépőkről itt tájékozódhat.
 • Programot csak helyi, szakképzett munkatárs tarthat!
 •  
  Kérjük, lehetőleg 1 hónappal előre foglaljanak időpontot kollégáinknál! A foglalás menetéről itt tájékozódhat.
 • Jelentkezés és bővebb információ:
  tarlatv@mnm.hu vagy
  +36 1/ 327 77 49

A FOGLALÁS MENETE

Kérjük, lehetőleg 1 hónappal előre foglaljanak időpontot kollégáinknál! 

A bejelentkezés csak megerősítő e-maillel, és az arra történő visszaigazolással együtt érvényes. Kizárólag a honlapon feltüntetett, és az e-mailben visszaigazolt árak, kedvezmények és adatok mérvadóak. Szóbeli tájékoztatásra hivatkozást nem fogadunk el.

 • Program címe:
 • Tárlatvezetés nyelve: 
 • Megrendelő neve: 
 • Csoportvezető e-mail-címe és telefonszáma:
 • Intézmény neve: 
 • Számlaigény esetén kérjük ELŐRE megadni:
  • Számlázási név:
  • Számlázási cím (ha ettől eltérő: postázási cím):
  • Adószám:

 

Abban az esetben, ha úgy látja, hogy késnek, kérjük, mihamarabb jelezze ezt a megadott elérhetőségek egyikén! A programok megtartását maximum 20 perc késéssel tudjuk garantálni. A 20 percet meghaladó időtartam esetén naptárunk telítettségétől függően vállaljuk a programot. Lehetőség van új időpont foglalására.

Lemondás esetén legkésőbb a programot megelőző nap 16.00 óráig jelezze számunkra telefonos, vagy e-mailes elérhetőségeinken.

 

ÁLLANDÓ KÍNÁLATUNK

100/100 – 100 év 100 percben. Kalandozás a múzeumban

100 x szép. Tárlatvezetés másként! 100 perces utunk során időben és térben kalandozva megismerkedünk az épület történetével, a hozzá kötődő jelesebb személyiségekkel és a magyar történelemben betöltött szerepükkel. Megnyílnak a közönség elől elzárt terek, ahol megszólalnak az elmúlt kétszáz évben itt megfordult személyek, a titkok tudói.

 

Boszorkányok és kirakatperek. Báthory Erzsébet az ördög asszonya?

Mindenki ismeri, mégsem tudjuk megfejteni a titkát négy évszázada… Egy vallásháború sújtotta, babonás világban vajon hol húzódott a határ hiszékenység és hatalomvágy között?

Ha beleszagolna, mi főtt 400 éve egy vajákos asszony rejtélyes kamrájában, és leleplezné, mit főztek ki az urak a gazdag asszonyok ellen, akkor várjuk az Élő múzeum programon!

 

A fényességes padisah árnyékában – megelevenedő aranykor

Mesék a múltból: a török világ mindennapjainak titkai.

Mesél a patikárius felesége, a pékné és Brandenburgi Katalin frauzimmere, kobzos énekmondó kíséri lépteiket. A Magyar Nemzeti Múzeumban megelevenedik a török hódoltság idejének magyar történelme.

Az élő interpretációs programon életre kelnek korabeli személyek, akik a tárlatvezetőkkel együtt kalauzolják végig a látogatókat a három részre szakadt ország mindennapjain: beavatnak a városi élet titkaiba, mesélnek a hadi események küzdelmeiről, bemutatják a korabeli divatot és zenét.

 

Évszázadok női szemmel I.

Milyen történetet rejt egy női korona vagy egy rezgő? Mit mesél viselőjéről egy esküvői ruha, és mit a készítőjéről egy úrasztala terítő? Tematikus, élőszereplős tárlatvezetésünkön olyan nőket helyezünk a középpontba, akik a férfiak uralta közép és kora újkorban tevékenységükkel maradandót tudtak alkotni.

Évszázadok női szemmel II.

Milyen szerep jutott a családban egy nőnek? Házasodhattak-e egyáltalán szerelemből? Miről mesél egy fekete gyászruha, egy fotó vagy egy szobabelső? Tematikus, élőszereplős tárlatvezetésünkön olyan nőket helyezünk a középpontba, akik a „hosszú 19. század” és a „rövid 20. század” során tevékenységükkel ki tudtak tűnni a férfiak uralta világban.

 

Vándorszínésznőktől a filmcsillagokig

Csodálatos egy valami ezek a mozgó képek, amelyek mint bogarak a fehér falon másznak. Amikor először Nizzában láttam: elámultam, elképedtem azon, hogy az ördöngös fotográfmasina mi mindenre képes... – írja Jókai Mór egy alkalommal a 20. század új médiumáról, a filmről. Amilyen gyorsan hódított a némafilm, olyan gyorsasággal terjedt el később Magyarországon a hangosfilm is az 1930-as években. Ezeknek a filmeknek az igazi sztárjai gyakran a színésznők voltak. Minden színésznő őriz valamilyen titkot. Ki volt Molnár Ferenc legnagyobb szerelme? Milyen történetet mesél egy színésznő sírköve? Melyik híres magyar színésznő küldött haza a II. világháború után egy kalapot maga helyett? Élőszereplős tárlatvezetésünk során a magyar filmgyártás kezdeteinek titkaiba, valamint a híres magyar filmszínésznők életének rejtélyeibe avatjuk be az érdeklődőket.

 

IDŐSZAKI KÍNÁLATUNK

Életre kelt EXPO-történetek

Legújabb időszaki kiállításunk a magyar expótörténet sikereit eleveníti fel. Az élő múzeummal egybekötött vezetés alatt a legfontosabb, legizgalmasabb tárgyak és történetek, a kiállítás kiemelkedő eseményei kerülnek szóba, ahol nemcsak a tárgyak mozdulnak meg, hanem maguk a világkiállítások egykori látogatói mesélnek élményeikről.

Kapcsolódó kiállítás: Magyar EXPO sikerek időszaki kiállítás. (2022. 12. 09. - 2023. 08. 20.) 

 

Élőmúzeum
képek