Nagykörűn előkerült honfoglalás kori leletek restaurálása | Magyar Nemzeti Múzeum

Nagykörűn előkerült honfoglalás kori leletek restaurálása

A szolnoki Damjanich Múzeumból 2011-ben kerültek be a Magyar Nemzeti Múzeum Műtárgyvédelmi és Restaurátor Főosztályára a kivételesen szép honfoglalás kori sírleletek. Megtisztelő feladatnak éreztem, amikor felkértek a szebbnél szebb övveretek, csatok restaurálására. Kolléganőimmel, Nagy Melindával és Lengyel Boglárkával nagy lelkesedéssel végegeztük a munkát, számos apró lelet tisztítását és konzerválását, mint egy 240 darabot állítottunk helyre. 

A leletek egy bölcsőde építése közben bukkantak elő Nagykörűn, ahol aztán azonnal megkezdődött a feltárás. A régészek, Dr. Fodor István és Dr. Madaras12 sírhelyet tártak fel, amelyekben X. századból származó tárgyakat találtak. Ezek közül, egy női és egy férfi sír mellékletei (1. és 6. sír) voltak tudományos feldolgozásuk szempontjából is jelentősebbek. 

A leletek felületét a földes, karbonátos szennyeződések mellett a fém korróziós termékei borították elfedve eredeti szépségüket. Vizsgálva a darabokat gyorsan kiderült számunkra, hogy aranyozott ezüst tárgyak tisztítását kell elvégeznünk és ennek megfelelő kezelést kell választanunk. A fémek felületén lévő, már sok estben elvékonyodott aranyozás megőrzéséhez kíméletes tisztítási eljárásokra volt szükség, így főként mechanikai módszereket alkalmazva aprólékosan, nagyító és mikroszkóp alatt távolítottuk el a vastag korróziós rétegeket. A mutatós darabok mellett a lelet együtteshez tartozó, vastárgyak restaurálását is elvégeztük. A hiányos, anyagukban meggyengült vaskengyelek, zabla töredékek tisztítása mellett a szükséges kiegészítéseket, ragasztásokat, valamint anyaguk megerősítéséhez, a jelenlegi jól bevált restaurálási technikákat és anyagokat alkalmaztuk. 

A gyönyörű lelet együttes a MNM. Időszaki kiállításán 2012- ben lett először kiállítva, majd ezt követően került vissza a szolnoki Damjanich Múzeumba, ahol jelenleg is a múzeum állandó kiállításában látható. 

 

P. Dombóvári Judit
Csoportvezető restaurátor