Múzeumi Világnap | Magyar EXPO sikerek

A Múzeumi Világnap alkalmából változatos programokkal várjuk látogatóinkat a Magyar EXPO sikerek időszaki kiállításunkba. Ismerjék meg legnagyobb magyar sikereinket!

A Múzeumi Világnap alkalmából változatos programokkal várjuk látogatóinkat a Magyar EXPO sikerek időszaki kiállításunkba. Ismerjék meg legnagyobb magyar sikereinket!

JEGYVÁSÁRLÁS<<<

2023. május 20., szombat

14:00
Magyar sikerek a világkiállításokon. Tárlatvezetés Magyaróvári Fannival és Ritoók Pállal. Középpontban: az építészet.
A Magyar EXPO sikerek kiállításhoz kapcsolódóan a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ muzeológusainak tárlatvezetésén az érdeklődők építészeti szemszögből ismerhetik meg a világkiállítások történetét.

Találkozási pont: MNM Jegypénztár
Maximum létszám: 25 fő
Jegyár: 1500 Ft /fő

16.00
Magyar sikerek a világkiállításokon. Tárlatvezetés Maróti Orsolyával. Középpontban: az országimázs és a magyarságkép.
A Magyar EXPO-sikerek kiállításhoz kapcsolódóan az országimázs tervezésének lehetőségeit és a megjelenés magyarságképét ismerhetik meg a látogatók. A kiállítást dr. Maróti Orsolya, az ELTE oktatója mutatja be, aki hosszú ideig volt a Külügyminisztérium kulturális diplomáciai területen dolgozó munkatársa. 

Találkozási pont: MNM Jegypénztár
Maximum létszám: 25 fő
Jegyár: 1500 Ft /fő

14.00 - 18.00
Halasi Csipke a kézzel varrott csoda
Légy Te is része a csodának!

A Bács-Kiskun megye déli részén elterülő kisvárosban, Kiskunhalason - egyedül az országban  -  120 éves hagyománya van a csipkevarrásnak. A halasi csipke az elmúlt évszázad folyamán méltó vetélytársa lett a nagy múltú brüsszeli és velencei csipkének, több világkiállítás nagydíját elnyerte.

A halasi csipke a világon egyedülálló technikával, 100%-os kézimunkával készül, kivitelezése roppant aprólékos és időigényes. Egy-egy nagyobb terítő elkészítése 2-3.000 munkaórát vesz igénybe. A három egymáson keresztbefektetett hal 1935 óta a halasi csipke védjegye, azóta a legkisebbtől kezdve minden darabon megtalálható a motívum.

Az interaktív bemutatón végig kísérhetik a csipkevarrás nagy türelmet és kitartást igénylő, különleges folyamatát. Megérinthetik a szinte láthatatlan munkaeszközöket, a lehelet vékony tűt és cérnát! Kézműves asztalunkon csipkemintákat színezhetnek és kockákból kirakhatják a legszebb csipkéket!

Ajánlott: felnőtteknek, gyerekeknek 5 éves kor felett
Helyszín: Magyar EXPO sikerek kiállítás előtere
A program a Magyar EXPO sikerek kiállítás belépőjegyével látogatható.