MEGTILTANI NEM LEHET…

Jelenetek a 19. századból

Megtiltani nem lehet… - Jelenetek a 19. századból címmel élő történelmi kisvideókat készített a Magyar Nemzeti Múzeum. A Petőfi 200 emlékév alkalmából az intézmény múzeumpedagógusai és múzeumandragógusai a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően régi-új köntösben mutatják be a reformkor és szabadságharc időszakát.

A múzeum munkatársai új szerepbe kerültek, történetek után kutattak, forgatókönyvet írtak, szerveztek, rendeztek és korabeli ruhákat magukra öltve próbáltak és színjátszottak. A végeredmény egy 3 részes mini-videósorozat lett, amely korhű ruhákban és környezetben készült csodálatos helyszíneken. A filmekben egy elképzelt család mindennapjain és Petőfi személyén keresztül ismerhetjük meg ennek a korszak gondolatait, érzelmeit. A középpontban egy fiatal arisztokrata testvérpár áll: Szentirmay Mária és Lívia.

A történet szerint egy padláson talált régi, poros láda kerül elő, amely izgalmas titkokat rejt. A Szentirmay-család leszármazottai megtalálják felmenőik emlékeit és így lehetőségük nyílik összetenni a darabkákat. Azt már tudták, hogy az édesapa, Szentirmay Kálmán a császár magas rangú tisztjeként szolgált, a lányok szeretett unokatestvére pedig elkötelezett híve a magyar ügynek. A leveleket olvasgatva megelevenedik a család története, és sok új kérdés vetődik fel: Vajon mi várhatott a kisasszonyokra 1848-49-es szabadságharc kitörésekor? Dönthettek-e sorsukról? Miként segíthetett és enyhíthetett a fájdalmakon két hűséges szobalány?

A filmek mindenre választ adnak.

1. rész: https://www.youtube.com/watch?v=zoh4IPcZmW8

2. rész: https://www.youtube.com/watch?v=6Ad1cJrja1I&t=2s

3. rész: https://www.youtube.com/watch?v=tPMmVOMnuX4

Pedagógusnak

A kis videókhoz elkészült, a téma könnyebb feldolgozása érdekében egy interaktív, online felület is, ahol lehetőség nyílik a szereplők és a korszak mélyebb megismerésére. Ez szabadon és oktatási céllal egyaránt használható. A felületről letölthető egy tanári segédanyagot is, amiben felhasználási javaslatokat, óraterveket találnak. Ebben olyan felhasználási javaslatot is találnak (akár március 15. vagy október 6. ünnepség, megemlékezéshez), amelyet más szakpárral rendelkező osztályfőnökök is használni tudnak.

A kis videókra alapozva kidolgozásra került egy új, online múzeumpedagógiai foglalkozás, amely során egy tanóra keretei között kifejtjük és további magyarázatokkal szolgálunk. Miért lehetett olyan különleges Petőfi személye? Hogyan szakíthatott szét egy családot a szabadságharc? Milyen sors várhatott volna szereplőinkre?

Időtartam: 45 perc

Regisztráció: muzeumpedagogia@mnm.hu

Kérjük, hogy regisztráció esetén írják a tárgyba, hogy Megtiltani nem lehet/Petőfi kisvideók/stb.

Az interaktív felületet és a tanári segédanyagot az alábbi linken érik el: https://www.thinglink.com/scene/1696943651931816549

Jó szórakozást kívánunk!