A Magyar Nemzeti Múzeumban látható a geszterédi aranyszablya rekonstrukciója

Igazi kuriózum, a geszterédi aranyszablya hiteles rekonstrukciója a múzeumban!

Bemutatták a geszterédi honfoglalás kori magyar fejedelem X. századi, arany veretekkel díszített szablyájának rekonstrukcióját, amelyet egy hónapon át láthat a nagyközönség a múzeum Kandallótermében.
 
Az eseményen L. Simon László, a múzeum főigazgatója méltatta a szablya rekonstrukciójának jelentőségét, és mint fogalmazott: „igazi ünnep a magyar muzeológia életében, hogy egy honfoglalás kori szablyarekonstrukciót tudnak bemutatni a múzeumban”.
 
Az Aranyszablya egy véletlen folytán került elő egy Geszteréd határában levő, honfoglalás-kori sírlelet részeként. Az aranytárgyakat Balázs János bojtár találta meg disznólegeltetés közben, így kerültek a nyíregyházi Jósa András Múzeumba. A tárgy különlegessége első sorban ritkaságában rejlik, a geszterédin kívül ugyanis csak két, hasonló korú aranyszerelékkel ellátott szablyát ismer a régészet. A leletek alapján vélhetően magas rangú vezető sírjából előkerült tárgy markolatgombja és gyűrűje díszített aranylemezből készült, de arannyal borították a szablya hüvelyét és függesztőfüleit is.  
 
„Az aranyszerelékes szablya 1927-ben került elő a Nyíritag nevű urasági major közelében egy honfoglalás kori leletegyüttes legszebb darabjaként. Azonban a szablya pengéje és a szablyát díszítő aranylemezveretek csak töredékekben maradtak meg” - idézte fel Németh Péter régész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum címzetes igazgatója, aki kiemelte a szablya rekonstrukciójának történelmi fontosságát is. Az igazgató köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az elkészítéséhez.
 
„Az Aranyszablya Társaság egyik nagy álma vált valóra azzal, hogy sikerült elkészíttetni a honfoglalás kori, X. századi arany veretekkel díszített szablya rekonstrukcióját” - hangsúlyozta Rácz János, a Geszterédi Aranyszablya Társaság elnöke, aki felidézte azt is, hogy a társaság 2015-ben jött létre az aranyszablya emlékének ápolására. Elmondta, hogy alapos előkészítő munka előzte meg a fegyver kovácsolását, amelynek során szükség volt a régészek tudására és tapasztalatára, hogy minél hitelesebb legyen a rekonstrukció.    
 
A régészek leírása alapján a civil szervezet Szabó István hagyományőrző fegyverkovácsot, népi iparművészt kérte fel a szablya pengéjének elkészítésére, Strohmayer Ádám cizellőr ötvösművészt pedig a díszítésére.
 
Az eseményen bemutatták A geszterédi aranyszablya rekonstrukciója 2019-2023 című kötetet is, amelyben Révész László és Németh Péter régész számolt be a munkálatokról. A szablya rekonstrukciójának munkafolyamatait a kötetben Szabó István fegyverkovács és Strohmayer Ádám ötvös mutatják be.
 
Az esemény moderátora Mohai Gábor Kazinczy-díjas előadóművész volt.