<< Eseménynaptár

First Kings of Europe – Leadership and Inequality in Prehistoric Southeast Europe | Nemzetközi régészeti konferencia a Magyar Nemzeti Múzeumban

2023. április 26. 10:00

A Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében kerül megrendezésre a „First Kings of Europe - Leadership and Inequality in Prehistoric Southeast Europe” című nemzetközi régészeti konferencia, amely a chicagoi Field Museum of Natural History-ban március 31-én megnyíló nagyszabású First Kings of Europe elnevezésű vándorkiállítás hivatalos európai kísérő eseménye. 

A William A. Parkinson és Gyucha Attila kurátorok által megálmodott vándorkiállítás izgalmas válogatást sorakoztat fel Délkelet-Európa nagy múzeumainak közel két tucat régészeti gyűjteményéből, amelyen keresztül a tárlat a társadalmi elit kialakulásának történelmi folyamatát mutatja be. 

A Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezésre kerülő konferencia a kiállítás által felvetett régészeti- és társadalomtudományi kérdésekre, a kiállításon bemutatott korszakokkal foglalkozó, kiváló európai és amerikai régész szakemberek fognak tudományos igényű választ nyújtani. A három napos konferencia négy nagy szekciójában összesen tizenhat előadást hallhatnak majd a résztvevők, az előadásokat követő panelbeszélgetések pedig lehetőséget kínálnak a témák mélyebb megvitatására, kölcsönös eszmecserére. A konferencia nemzetközi jellegére való tekintettel az esemény hivatalos nyelve az angol.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amely az alábbi linken tehető meg: https://tinyurl.com/firstkings.

A program helyszíne a Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem és Központi Könyvtár (Budapest, Múzeum krt. 14–16.).

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A First Kings of Europe kiállításról: 

A több száz kiemelkedő jelentőségű őskori műtárgyat felsorakoztató vándorkiállítást elsőként New Yorkban, az Institute for Study of the Ancient Word galériájában láthatta a közönség, a „Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond” című tárlat részeként. A 2023. március 31-ei chicagoi főmegnyitót követően a kiállítás 2024. január végén a kanadai Gatineau felé veszi majd útját. A kiállítás útjáról szóló beszámolókról és kapcsolódó érdekességekről közösségi oldalainkon tájékozódhatnak.

További információk: