IV. Károly koronázása - 1916

A koronázási dombot, amelyen az utolsó magyar uralkodó, IV. Károly elvégezte koronázása alkalmából a négy kardvágás hagyományos szertartását, az ország vármegyéinek történelmi nevezetességű helyeiről vett földből emelték. A hely és a pillanat magát az országot és annak történelmét testesítette meg. Jelképes kilátóhely, ahonnan Magyarország múltja s jövője egyaránt feltárulkozik. Most ebből a nézőpontból tekinthet szét a Magyar Nemzeti Múzeum Utolsó felvonás. IV. Károly király koronázása – 1916 című kiállításának látogatója is.
IV. Károly és felesége, Zita királyné 1916. december 30-ai budai koronázásának századik évfordulója alkalmából olyan kiállítást ajánlhatunk, amely egyrészt feleleveníti a magyar király koronázásának hagyományait, szimbolikáját, a trónöröklés problémáját, a szereplők sokszor tragikus sorsát, másrészt belehelyezkedhetünk az első világháborúban már két éve hadviselő félként résztvevő Osztrák-Magyar Monarchia háborús mindennapjaiba is. A kiállításban a bőséges eredeti tárgyi, dokumentum és fénykép anyag mellett egy ácsolt tribünről tekinthetjük meg azt az archív filmfelvételt, amelyen először és utoljára örökítette meg e modern médium a magyar királykoronázást.

A kiállításhoz kapcsolódóan a Nemzeti Múzeum változatos, minden korosztályt megszólító programsorozatot hirdet. A koronázáshoz kapcsolódó múzeumpedagógiai ajánlat mellett január közepétől szombatonként 11 órától kurátori tárlatvezetések, máskor könyvbemutatók, filmvetítések, valamint az „Élő múzeum” meglepetésprogramjai várják a látogatókat.

Kapcsolódó programjaink itt érhetőek el:
Kurátori tárlatvezetések: http://mnm.hu/hu/esemenyek/koronazasi-kiallitas-rendezoi-valtozat
Kerekasztal-beszélgetések: http://mnm.hu/hu/esemenyek/kerekasztal-beszelgetesek-kiralykoronazas
http://mnm.hu/hu/esemenyek/kerekasztal-beszelgetesek-kiralykoronazas-0
Élő Múzeum: http://mnm.hu/hu/muzeum/muzeumi-informaciok/elo-muzeum
Múzeumpedagógia: http://mnm.hu/hu/muzeum/muzeumi-informaciok/muzeumpedagogia/muzeumi-orak

Utolsó felvonás
IV. Károly király koronázása – 1916

Magyar Nemzeti Múzeum, József nádor termek
2016. december 19.– 2017. március 19.

Kurátorok: Gödölle Mátyás, Tomsics Emőke
A kiállítást rendezték: Gödölle Mátyás, Tomsics Emőke, Baják László, Pallos Lajos
Látvány és installáció: Heonlab, Bartha Tamás, György Árpád Hunor
Grafika: de_form, Demeczky Nóra, Déri Enikő

Ne dobja el a megvásárolt Mátyás-templom belépőjegyét!
Mutassa be a Magyar Nemzeti Múzeum pénztárában a "Szent István koronájának sugárzó fénykörében..." című kiállításra megvásárolt belépőjegyét és az "Utolsó felvonás - IV. Károly király koronázása - 1916." című kiállításunk belépőjegyéből 15%-os kedvezményt kap!

A kedvezmény fordítva is él! Nemzeti Múzeumos belépőjegyével a Mátyás-templom kiállítása is kedvezményesen megtekinthető!

Időtartam:
2016/12/20 - 2017/03/19