Szakmai munka

A Magyar Nemzeti Múzeum ismét várja Önt a Pulszky-szalonba az ÚJJÁSZÜLETÉS ELŐTT - A Múzeumkert és a Nemzeti Múzeum mögötti palotakertek című programra. A kísérő kiállítás meglepetéstárgyairól itt olvashat!

Az est házigazdája:

DEBRECZENI-DROPPÁN BÉLA, történész-muzeológus

Beszélgetőtársai:

ALFÖLDY GÁBOR, tájépítész, kerttörténész

SÁVOLY TAMÁS, levéltáros

Időpont: 2016. szeptember 20-án, kedden este 18 órakor

szeptember 20., 18:00

Hallgassa meg a kurátorok történetét! 

január 28., 11:00

UTOLSÓ LEHETŐSÉG A FINISSZÁZS ELŐTT! A január 29-ig látható kiállításunkban a kurátor segítségével is feltárulnak a Schwanner Endre munkái által közvetített idősíkok.

január 28., 16:00

A január 29-ig látható kiállításunkban most a kurátor segítségével is feltárulnak a Schwanner Endre munkái által közvetített idősíkok.

január 21., 11:00

Az oroszlán elterjedési terültének legnyugatibb határát érhette itt el. Őskori lelőhelyekről, ezzel a lelettel együtt is, eddig összesen néhány előfordulási helye vált ismertté ennek a nagyragadozónak Magyarországról.

Új régészeti szakkönyvek bemutatójával indítjuk az évet!

"A cserép igazat mond, ha helyette nem mi akarunk beszélni" - Regionalitás a középkori és kora újkori kerámiaban c. tanulmánykötet

Gallina Zsolt - Varga Sándor: A Duna-Tisza közének honfoglalás és kora Árpád-kori temetői, sír- és kincsleletei I. A kalocsai Sárköz a 10-11. században c. kötet

január 12., 11:00

A Magyar Nemzeti Múzeum körül számos érdekes szobor található: írók, tudósok, szabadsághősök kő- és bronzemlékei sorakoznak. Mindegyiknek külön-külön története van. Némelyikük már ránézésre felkeltheti az érdeklődést. Ilyen biztosan az a százéves sztélé is a Múzeumkert észak-keleti felében, amely egyszerre három embernek, a magyar régészettudomány alapító atyáinak állít emléket.

Jelen kötet a 10. századtól egészen 1952-ig mutatja be az egykori Magyar Királyság területén használt buzogányokat, csákányokat, baltákat, illetve a két utóbbi lőfegyverrel kombinált változatait, vagyis a toporokat.

december 15., 13:00

Előadó: dr. Hajós Tamás, Clark Ádám ükunokája

A Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság 2016. december 8-án 17 órától tartja szokásos havi ülését a Magyar Nemzeti Múzeum Pollack Termében. Ezúttal az érdeklődők dr. Hajós Tamás előadását hallgathatják meg.

december 8., 17:00

Dr. Patay Pál, a magyar régészet doyenje, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott régész főmuzeológusa 2016. december 8-án ünnepli 102. születésnapját.