Szakmai munka

A Magyar Nemzeti Múzeum ismét várja Önt a Pulszky-szalonba az ÚJJÁSZÜLETÉS ELŐTT - A Múzeumkert és a Nemzeti Múzeum mögötti palotakertek című programra. A kísérő kiállítás meglepetéstárgyairól itt olvashat!

Az est házigazdája:

DEBRECZENI-DROPPÁN BÉLA, történész-muzeológus

Beszélgetőtársai:

ALFÖLDY GÁBOR, tájépítész, kerttörténész

SÁVOLY TAMÁS, levéltáros

Időpont: 2016. szeptember 20-án, kedden este 18 órakor

szeptember 20., 18:00

A filmek az elmúlt években készültek, így a neves intézmények, családok, személyiségek sorsát egészen napjainkig elkísérhetjük, nemcsak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében.

május 2., 16:00 - május 7., 18:00

Most szombaton Dr. Szenthe Gergely, a kiállítás kurátora segít az avarok rejtett titkainak feltárásában.

április 22., 11:00

A Nemzeti Múzeum, az ELTE Atelier és a Művészetek és tudomány a nemzetépítés szolgálatában a 19. századi Magyarországon kutatócsoport (MTA BTK) négyes könyvbemutatót rendez. 

április 20., 17:30

Lehet-e élményszerű egy régészeti kiállítás, amelynek minden bemutatott darabját kutatónemzedékek vizsgálják, értelmezik, és sűrű lábjegyzetekkel terhelt tudományos, de fárasztó olvasmányt jelentő tanulmányokban, többnyire feltételes módban folyamatosan újraértékelik?

A 2017. ásatási szezonunk alatti fotóriportunkat az idén előkerült múmiák bemutatásával zárjuk.  De milyen is egy múmia?

A hazánkban feltárt számos történeti korú temetőink kutatási lehetőségeivel ellentétben Egyiptomban az összekevert csontok halmazából és a szétdobált múmiák egyvelegéből reménytelen feladatnak tűnik a sír eredeti használóinak beazonosítása – vagy egy korszak szisztematikus vizsgálata. Azonban egy ilyen jellegű leletanyag is tartogathat számunkra izgalmas és érdekes meglepetéseket...

Restaurátor * Oktatás * Kompetenciák

április 11., 10:00 - 16:00

A sírok az emberek életterévé váltak, házaikat nemcsak rájuk építették, hanem bizonyos esetekben a sírkamrák akár a lakóépületek részét is képezték, például különböző tároló helyiségek vagy akár istálló formájában.

Bár történelmi tanulmányaink legkorábbi emlékei között élénken megmarad bennünk az ókori Egyiptom egzotikus képe, mégis a közhiedelemmel ellentétben, kevés szakembernek van lehetősége arra, hogy a történelemnek ezt az izgalmas korszakát kutathassa, ráadásul eredeti környezetében.