Restaurálás

Restaurátor * Oktatás * Kompetenciák

április 11., 10:00 - 16:00

Bejárat a Bródy Sándor utcai porta felől, nyitás 14.30-tól.

Az előadások után megtekinthető a Nézz Kossuth szemébe! című kiállítás.

SZERETETTEL VÁRUNK MINDENKIT!

április 3., 15:00

Lapidáriumi vezetések
Vetítéssel egybekötött vezetések a Magyar Nemzeti Múzeum Római Kőtárában, szeptembertől- májusig minden hónap harmadik péntekén, 15.30-tól 16.30 óra között

A nyolcadik előadás témája:
Hagyományápolás” / mitológiai reliefek
A vezetéseket Dr. Szabó Ádám régész, szakmuzeológus tartja

április 21., 15:30

A Magyar Nemzeti Múzeum kertje az elmúlt két évszázadban sok mindent és mindenkit látott. Egyaránt helyszíne volt nevezetes történelmi eseményeknek és hétköznapi pillanatoknak. Ez utóbbiakból természetesen összehasonlíthatatlanul több volt, mint az előbbiekből, így a pesti Múzeumkert nemcsak kokárdás forradalmunk kitüntetett pontjaként vált említésre méltóvá, hanem szerelmi találkahelyként, középiskolások és egyetemisták tanulóhelyeként, a környékbeli lakosok pihenőparkjaként.

A Magyar Nemzeti Múzeum Restaurátor Főosztálya 2015. november 11. és 13. között rendezi meg a 40. Nemzetközi Restaurátor Konferenciát. A rangos szakmai konferencián több mint 30 előadó számol be a legújabb kutatásokról, technikákról, melyek a legkülönbözőbb anyagok (a fémtől a kőig, a papíron át a porcelánon keresztül a textilig) restaurálásához, felújításához kapcsolódnak.
A konferencia résztvevői olyan hihetetlenül izgalmas kérdésekre is megtudhatják a választ, hogy miként használják a CT-t a múmiák 3D-s rekonstruálásában, hogyan választhatnak le egy temperafestményt közel 10 nm-es felületről, vagy akár azt is, hogyan tudják 3D-s nyomtatóval rekonstruálni a Magyar Tudományos Akadémia szárazbélyegzőjét.
A restaurátorok komoly szakmai munkát, kutatást végeznek annak érdekében, hogy a műtárgyak a lehető leghosszabb ideig eredeti állapotban megmaradjanak az utókornak.

november 11., 13:00 - november 13., 18:00

Az ásatásokon előkerülő összetett anyagú leletekkel (textil, fém, üveg, bőr együtt), fémfonalas textilekkel kapcsolatban mindig sok kérdés merül föl, az „in situ” felszedéstől kezdve a restauráláson keresztül a raktározás és kiállítás módjáig.

Az elmúlt évek Fiatal Középkoros Régészek Konferenciáin több előadás témája is fémfonalas pártákhoz kapcsolódott.

augusztus 28., 9:00 - 18:00

2015. július 2-án 16:00 órakor nyílik a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszék fa-bútor, faszobrász, festő, fém-ötvös, kőszobrász, papír-bőr és szilikát restaurátor hallgatóinak diplomamunka-kiállítása.

Köszöntőt mond: Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója
A kiállítást megnyitja: Lővei Pál, az MTA doktora, az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottságának elnöke

A kiállítást előadói nap előzi meg, melynek kezdete 2015. július 2. 11:30 
Helyszín: MNM Lapidárium

Az előadói nap programja:

július 2., 16:00
június 17., 9:00 - 18:00

 

Nemzetközi európai restaurátor hallgatók 4. konferenciája április 17-18-án a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében.

április 17., 10:00 - április 18., 18:00