Pilla Nemzeti – Körbepillantások

Pilla Nemzeti – Körbepillantások

„- Hát honnan varázsoljak ide egy kiállítást? - kérdezte a portás. - Ráadásul teljesen egyedül vagyok.”

Örkény István, Magyar Panteon

2012-ben indult el először a Pilla a tokban című szemináriumi sorozat, amelyet azóta további három ízben rendeztek meg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban. A négy év alatt több mint 30 előadás és 5 panelbeszélgetés valósult meg. Jeles múzeumok, múzeumi szakemberek folytattak párbeszédet egymással. A négy sorozat témái olyan kérdések köré szerveződtek, mint a gyűjteményezési gyakorlat és kiállítás rendezésének kérdései, kapcsolódási pontjai, a kiállításokon keresztül megszólaló és megszólító múzeum és a befogadó kapcsolata, a magyar múzeumi élet változása, hatása, valamint a közösségi identitás, közösségi emlékezet múzeumi reprezentációja, a múzeumok társadalmi beágyazottsága.

A korábbi alkalmak a YouTube oldalán is megtekinthetők.
https://www.youtube.com/user/TheSOMK

A 2016 novemberében induló Pilla Nemzeti – Körbepillantások a Magyar Nemzeti Múzeum és filiáléinak munkatársait és munkaközösségeit szólítja meg. A Pilla sorozatok fő célja, hogy szakmai párbeszéd alakuljon ki az előadók és a közönség között, konkrét kérdésekről és konkrét esetekről folyhasson vita és eszmecsere. Ezért az 50-60 perces prezentációkat 20-30 perces szakmai vita követi.

Előadóként olyan szakembereket hívtunk meg, akik kurátorként különböző szemlélettel, eltérő típusú és gyakorlatú kiállítások megalkotásában, meglévők újragondolásában vettek részt. Majdnem mindannyian visszatérő hangjai az előadássorozatnak, amelyben most újabb perspektívából mutatják be a kiállítás műfaját. A szakmai fórumon a modern múzeumról, mint intézményről hallhatunk, s az előadók nemcsak saját munkáikat elemzik, hanem általában vizsgálják, mit és miért tartanak jó és fontos kiállításnak. Milyen tapasztalatok, megközelítésmódok formálják általánosságban és egyedi példákat, figyelembe véve egy kiállítás alakulásának folyamatát? Hogyan határozunk meg egy olyan mondanivalót, amit érdemes színre vinni?  Mitől más a kiállítás, mint  a tudományos publikáció?  Milyen releváns kérdések határozzák meg térbeli megvalósulást? Hogyan válik egy kiállítás komplex médiummá?

Első előadónk Szilágyi Judit a Petőfi Irodalmi Múzeumból, aki a jelenleg látható Írói fogások – terítéken az irodalom és A kétsíkú kép – Füst Milán és Pál István barátsága című kiállítások kurátoraként mutatkozik be számunkra és mesél az aktuális kiállításokhoz kapcsolódó munkáról, az ehhez kapcsolódó kérdésekről.

IDŐPONTOK ÉS ELŐADÓK:

Az előadások 11 órakor kezdődnek.

2016
november 14.
 Szilágyi Judit, Petőfi Irodalmi Múzeum
december 12. Láng Orsolya, Aquincumi Múzeum

2017
január 16. 
Róka Enikő, Fővárosi Képtár
február 6.  Frazon Zsófia, Néprajzi Múzeum
február 27. Bajzáth Judit, Magyar Természettudományi Múzeum
március 20. Kalla Zsuzsa, Petőfi Irodalmi Múzeum
április 10. Mélyi József, Magyar Képzőművészeti Egyetem
május 8. Varga Benedek, Magyar Nemzeti Múzeum

HELYSZÍN: Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem
1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.
Megközelítés a Bródy utcai bejárat felől lehetséges