A MÚZEUM, MINT SZENVEDÉLY - ICOM KONFERENCIA

A Múzeum, mint Szenvedély - ICOM konferencia

RENDEZŐK: ICOM Magyar Nemzeti Bizottság és a Magyar Nemzeti Múzeum

IDŐPONT: 2017. FEBRUÁR 23-24.
HELYSZÍN: MAGYAR NEMZETI MÚZEUM

A program a lap alján letölthető PDF formátumban.

A konferencia és workshop elemeket összekötő rendezvény célja, hogy a magyar múzeumi élet képviselői alapos szakmai vitát folytassanak a múzeumi világra jellemző kérdésekről, fogalmakról, jelenségekről, s közösen megfogalmazzák, hogy hogyan látják a múzeumok társadalmi feladatait, szerepüket a közösségépítésben, a közönséggel folytatott párbeszédet, a múzeumok lehetőségeit a kulturális életben, a tudás létrehozásában és átadásában. Egyszóval hogyan látják a múzeumok jövőjét. A konferencia végén a megvitatott szövegeket az ICOM MNB honlapján közzétesszük.

A workshopokon való részvétel regisztrációhoz kötött. A regisztráció 2016. december 31-ig lehetséges, az icomszenvedely@gmail.com email címen.

A rendezvény nem konkrét fejlesztési projektek ismertetésével foglalkozik, és nem is a finanszírozás, vagy az igazgatás oldaláról akarja megközelíteni a múzeumok folyamatos átalakulásának jelenségét. Tartalmi kérdések megvitatását tűzi ki célul, azaz azt vizsgálja, hogy az adott finanszírozási és irányítási feltételek között, hogyan és miként tudják a muzeológusok és a múzeumok minél jobban kiaknázni és összehangolni szellemi lehetőségeiket, hogy a társadalom számára tovább erősítsék jelentőségüket, s a külföld számára minél jobban tudják megjeleníteni a magyar múzeumi élet szellemi világát.

A rendezvény nem tartja kizárólagosnak az országos, vagy a budapesti múzeumok eredményeit, hanem egyenrangúként kezeli a nagyobb és kisebb városi múzeumok, tematikus múzeumok, tájházak, vagy emlékházak tapasztalatait és átgondolt elképzeléseit is. Ezért minél szélesebb körű, országos részvételre számítunk.

Az ICOM MNB új küldetés nyilatkozatának megfelelően a sikeres múzeumot a múzeumokban dolgozók közös alkotásának tartja. Ezért a magyar múzeumi életet akként szemléli, hogy abban a múzeumok különböző végzettségű, beosztású, vagy különböző munkakört betöltő tagjai egyaránt értékes, fontos és különleges tudással rendelkeznek, amelyre mind szükség van ahhoz, hogy a magyar múzeumi hálózat továbbra is hasonló dinamikával tudjon fejlődni, mint ami az elmúlt évekre volt jellemző.  

A rendezvényen a nyitó és záró plenáris előadások között 15-20 fős, párhuzamosan futó műhelybeszélgetésekre kerül sor, amelyeken egy-egy meghatározó jelentőségű kérdést vitatnak meg a résztvevők. A workshopokat moderátorok vezetik, akik 5-10 perces bevezetőt is tartanak. Hogy elkerüljük a műhelybeszélgetések parttalanságát, a workshopok végére a résztvevőknek 80-200 szavas szövegben kell összefoglalniuk a viták eredményeit, amelyeket plenáris ülésen mutatnak be a rendezvény többi résztvevőjének, akik további észrevételekkel élhetnek.

A konferencia második és zárónapján a meghívott külföldi vendégelőadók és az ICOM MNB Elnöksége reagál az eredményekre.

A konferencián elhangzott és megírt összefoglalókat az ICOM MNB ajánlásával a szervezet website-ján hozzáférhetővé tesszük, és nyomtatott formában elküldjük a magyar múzeumok és az EMMI Kulturális Államtitkársága számára, mint az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának ajánlásait.  

A rendezvény a workshopok jellegéből adódóan kötött létszámmal tud csak működni, ezért a műhelybeszélgetésekben való részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Egy-egy workshopra 15-20 jelentkezőt tudunk elfogadni. A konferencia plenáris előadásain való részvétel nincs létszámhoz kötve. 

Hangsúlyozzuk, hogy a részvétel nincs egyéni, sem intézményi ICOM tagsághoz kötve, hanem minden magyar múzeumban dolgozó számára nyitott. Bátorítjuk a múzeumokban dolgozó műtárgyvédelmi, restaurátor, múzeumpedagógus, rendezvényszervező, digitális fejlesztéssel foglalkozó, jogász, fotós, kiállítás tervező, vizuális szakemberek, honlap-fejlesztők jelentkezését is.

A múzeum, ugyanis lényegében szenvedély. Szenvedély a látogatók, a közönség oldaláról, és szenvedély a szellemi és tárgyi örökséget megőrző, a kulturális tartalmakat megteremtő vagy azokat elérhetővé tevő szakemberek oldaláról is.

A múzeum közös szenvedélyünk, amelyet a szellemi fejlődés szempontjából elengedhetetlennek tartunk. Beszélgetéseink ennek a szenvedélynek a konkrét tervekben, tapasztalatokban testet öltő gyakorlati megvalósulásairól folynak. 

CsatolmányMéret
PDF ikon muzeum_mint_szenvedely_program.pdf737.91 KB