Újabb Kossuth relikviával gazdagodtunk

 

Kossuth Lajos 1852 tavaszán készült eredeti dagerrotípia portréja került a Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára gyűjteményébe a Magyar Nemzeti Bank letétjeként.

A dagerrotípia, vagyis az ősfénykép, amelynek készítési eljárását 1839-ben tették közzé, egyedi direkt pozitív eljárás, amely ezüstözött rézlemezre készült. Ez azt jelenti, hogy minden egyes darab egyedi, mert egy felvétellel egy képet készíthettek.

Források szerint Kossuth és a kíséretében lévő Pulszky Ferenc 1852. április 17 - május 18. között hosszabban időztek Bostonban. Bostonban már 1844-től működött Albert Sands Southworth (1811-1894) és Josiah Johnson Hawes (1808-1901) dagerrotípia műterme, amelyet a fotótörténeti szakirodalom a legkiválóbbak között tart számon. A korabeli híradások szerint ez alatt az idő alatt több felvétel készült róluk, illetve Kossuthról egyedül a Southworth és Hawes műteremben. E felvételek közül egy eredeti negyedlemez (kb. 11 x 8 cm méretű), Kossuthot majdnem szemből ábrázoló mellképet vásárolt meg a Nemzeti Bank, és helyezett el letétként a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A rendkívül érzékeny műtárgy a napokban érkezett meg az Egyesült Államokból. Jelenleg restaurátori és szakmai vizsgálata folyik. A Nemzeti Bank és a Nemzeti Múzeum várhatóan 2017 márciusában mutatja be a közönségnek a kép jelentőségéhez méltó és a műtárgyvédelemnek is megfelelő körülmények között.