A te forradalmi titkos művészeted - Szabadon. Eredmények

A Magyar Nemzeti Múzeum 2016. november 3-án 16 órakor hirdette ki A TE FORRADALMI TITKOS MŰVÉSZETED – SZABADON című kreatív pályázatának eredményeit. Az első díjat Balogh Máté Méltó megemlékezés az ’56-os forradalmakról – Lego formában című műve nyerte

A pályázók 4 darab megadott, a REJT/JEL/KÉPEK ’56 – A forradalom titkos művészete kiállításban szereplő fotó közül választhattak, amelyekből tetszőleges technikával hozhattak létre új alkotásokat. Ebben teljes szabadságot adtunk, a  pályamunka lehetett: fénykép, kollázs, montázs, festmény, grafika, installáció, bármilyen digitális és egyéb műalkotás.
A zsűri számára külön meglepetést jelentett, hogy a pályázaton induló diákok főleg klasszikus technikákat választottak, de persze nem hiányozhattak a digitális technológiákon alapuló megoldások sem.

A legtöbb pontot egy ilyen alkotás kapta: Balogh Máté LEGO-figurákból készítette el az Elesett forradalmár a Köztársaság téren (Budapest, 1956. október 30. Eötvös Gyula felvétele, MNM tulajdona) című felvétel parafrázisát. Nyereménye egy Samsung Galaxy S7 edge kártyafüggetlen okostelefon.

Hill Angelika Helena a pályázati kiírásban is szereplő 56-os szimbolikát szerkesztette egybe Szétesés, szakadás, szabadság című festményén – ezzel a zsűri második díját érdemelte ki. Nyereménye: egy Samsung Gear S2 Smartwatch okosóra.

Lőrinc Írisz alkotása különleges installáció, amely 1956-ra, mint számjegyre építette rá a korszak fotográfiai emlékezetét. A harmadik díj egy Samsung Galaxy Tab A 10.1 tablet.

A zsűri nehéz helyzetét mi sem bizonyítja jobban, mint a különdíjas munkák.

Szabó Ottó Csaba Köszönet című videója egyúttal azt is tükrözi, hogyan csapódott le a korosztályban az idei 56-os emlékév ezernyi eseménye.
Szőke Nóra műve fantasztikus grafikai tudásról tett bizonyságot, amikor pontokba öntötte a Sztálin-szobor ledöntését. Kővári Dorottya pedig a szobor ledöntéséről készült fotóból rakta ki Sztálin arcát, egyúttal utalva a diktatúra restaurálására is. Ezúton is szeretnénk megköszönni a diákoknak, hogy műveik elkészítésekor a kiállítás üzenetére is odafigyeltek!

Török Rebeka Lehull a zsarnokság csillaga című művét is több zsűritag az első három helyezett között szerette volna látni. Kombinálta az általunk megadott fényképet saját ikonográfiájával. Veres Villő Élő plakátja egyedi technikával készült: magokat, anyagdarabokat használt fel, hogy plasztikussá tegye az egyik fotót. Fogarasi Dzsamila Budapest ’56 Elesett forradalmára a Köztársaság téren című táblaképe ugyancsak érzékenyen adta vissza a forradalom egyik megrázó pillanatát. Kovács Melinda „Nem hiába” című munkája nemcsak tavaszi színekbe öltöztette 1956-ot, hanem egy elemzést is készített az alkotásához. Zárásként egy rövid idézet: „Százaknak ezreknek üzent a magyar nép, hogy a kínból és szenvedésből legyen elég. Elfolyt a vér, de az emlék a szívünkben él, hálát adunk akkor bátor eleinknek, hogy megmutatták, félnünk nem kell, ha összefogunk a sok halál nem hiába volt.”

A zsűri tagjai:
Aknay János Kossuth-díjas festő és szobrász
Berényi Marianna, az MNM Kommunikációs és Stratégiai Főosztályának vezetője
Gál Vilmos történész, a REJT/JEL/KÉPEK ’56 – A forradalom titkos művészete című kiállítás kurátora
Gödölle Mátyás, művészettörténész főmuzeológus
Kenesei Zsófia Orsolya múzeumpedagógus
Kiss Erika művészettörténész, főmuzeológus
Lengyel Beatrix történész, az MNM Történeti Fényképtárának a vezetője
Schneider József Ágoston diákzsűritag
Suba Eszter Leona múzeumpedagógus
Szily Marianna, az MNM Kommunikációs és Stratégiai Főosztályának vezető helyettese
Varga Lujza történész, múzeumandragógus
Vári Ágnes grafikus

A beérkezett munkák a REJT/JEL/KÉPEK ’56 – A forradalom titkos művészete kiállítás előterében 2016. november 13-ig megtekinthetők.

A pályázati kiírás itt olvasható: http://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/te-forradalmi-titkos-muveszeted-szabadon

Az értékes nyeremények beszerzését (okostelefon, tablet, okosóra) a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A díjátadó az VIII. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia programjába illeszkedett.

A PÁLYÁZÓK ÉS A DÍJAZOTTAK

1. hely

Balogh Máté

Méltó megemlékezés az '56-os forradalmárokról -Lego formában

1999

2. hely

Hill Angelika Helena

Szétesés, szakadás, szabadság

2002

3. hely

Lőrincz Írisz

[Cím nélkül]

2000

Különdíj

Szabó Ottó Csaba

Köszönet (film)

1999

Különdíj

Szőke Nóra

Sztálin szobor a forradalomban

1998

Különdíj

Török Rebeka

Lehull a zsarnokság csillaga

1999

Különdíj

Kővári Dorottya

Darabokban

1999

Különdíj

Kovács Melinda

"Nem hiába"

1999

Különdíj

Veres Villő

Élő plakát

2001

Különdíj

Fogarasi Dzsamila

Budapest '56 "Elesett forradalmár a köztársaságtéren

2000

 

Nagy Viktória

Árnyékok a múltból

2000

 

Kálmán Anasztázia

Szabadságért

1999

 

Csonka Dorottya

A szabadság ára

1999

 

Ilyés Csenge

Elnyomás

2002

 

Szabó Zsófi

A kocka el van vetve

2003

 

Fábián-Nagy Fruzsina

Jöjj el szabadság!

2003

 

Acsai Gergely

Tudósítás

2001

 

Bohata Jázmin

Telefon

2001

 

Pauli Balázs

Eltiporva

2000

 

Csányi Zétény

Eufória (film)

2002

 

Müller Péter

[Cím nélkül] film

1998

 

Pongrácz Rita

1956 - A film

2000