In memoriam Szalay Zoltán

Életének 82. évében elhunyt Szalay Zoltán, a magyar fotóriporterek doyenje, képszerkesztő - tudatta a család. A közlés szerint Szalay Zoltánt kedden hajnalban otthonában érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Szalay Zoltán 1935. május 16-án született Budapesten. A Fővárosi Fotó riportosztályánál 1954-ben lett fotós. Később dolgozott fotóriporterként a Rádióújságnál, a Tükörnél, képszerkesztőként, rovatvezetőként a Magyar Hírlapnál, a Kurírnál és a Blikknél is. 1995-től szabadúszó fotóriporterként tevékenykedett. Oktatott a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolában és a Kaposvári Egyetemen is.

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás szellemi atyja, ötletgazdája és harminc éven át - kisebb megszakítással - a kiállítások rendezője volt.

Kiemelkedő tehetségét számos hazai és külföldi kiállításon bizonyíthatta. Munkásságát elismerték egyebek mellett Táncsics Mihály-díjjal (2000), Pulitzer-emlékdíjjal (2000), a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével (2008).

(forrás: MTI)

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára több, mint ezer felvételét őrzi, amit ajándékba kaptunk a fotográfustól. Fotói nagyban gazdagítják a múzeum gyűjteményét. 1999-ben intézményünkben került megrendezésre az Arcok, szemek, mozdulatok című tárlata. Több éven keresztül nagy sikerrel nálunk rendezte a Magyar Sajtófotó kiállítást. Fotóin keresztül emlékét megőrizzük.