Lakossági fórum a Múzeumkert terveiről

A Pál utcai fiúkból is jól ismert „Múzium” vagy „Muzi” rekonstrukciójáról 2016 júliusában kormányhatározat döntött. A részletek kidolgozását tavaly nyáron megelőzte egy ötletpályázat, amelyet ősszel a kert állapotát és értékeit részletesen feltáró vizsgálatok követtek. Először a kert értékes növényállományának felmérésére került sor, több szakember bevonásával, műszeres vizsgálatokkal. Ennek eredményei a múzeum honlapján mindenki számára megismerhetők. A szakvélemény alapján a kertet gondozó Főkert Zrt. az elmúlt hetekben meg is kezdte az értékes fák ápolását, és ők gondoskodnak a kert veszélytelenítéséről is.

Elkészült a kert építéstörténetét és műemléki értékeit részletesen feldolgozó tudományos dokumentáció a kert történetével évtizedek óta foglalkozó Debreczeni-Droppán Béla és Alföldy Gábor közös munkájaként.

A péntek délutáni sajtónyilvános eseményen a kutatók és a tervezők mutatták be a kert építéstörténetét, valamint a mai kor igényeit a történeti hűséggel ötvöző terveket. A tervezés alapjául a múzeum szakemberei által kidolgozott, értékszemléletű tervezési program szolgál. A terveket az ötletpályázat első díját elnyerő Szabó Gábor és Szende András (Tér-Team Kft.) készíti, számos társtervező és szakértő bevonásával.

A tervek szerint megvalósul a történeti sétány-hálózat teljes rekonstrukciója, restaurálják a kertben álló szobrokat, emlékműveket. Számos fát telepítenek, és a meglévő fa- és cserjeállomány megóvására is különös gondot fordítanak. Megújul az Arany János-szobor környezete is. A klasszicista kertészházban kávézó-cukrászdát alakítanak ki, és tervezik a Kálvin tér felőli sarkon található, jelenleg lezárt nyilvános WC felújítását is. A kertben ismét helyet kap egy kis játszótér is.

A cél a Pál utcai fiúk korának hangulatát felidéző, a környék lakói, diákjai és a látogatók által egyaránt jól használható és szerethető Múzeumkert létrehozása.

A lakossági fórumon készült videó itt tekinthető meg.