A MÚZEUM KÖRÚT ’56 – című, 1956-os tematikájú szabadtéri kiállítás, a Magyar Nemzeti Múzeum kerítését emeli be a múzeum kiállítóterei közé.  A különleges kiállítás a Múzeumkert Múzeum körúti és a Bródy Sándor utcai oldalán mutatja be azokat az 1956-os felvételeket, amelyek a forradalom itt lezajlott eseményeit örökítették meg.

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára mintegy 4700 fényképfelvételt őriz az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiból. A döntő többségében laikus fényképezők által készített felvételek mellett számos magyarországi és külföldi hivatásos fotóriporter fényképe is megtalálható gyűjteményünkben.

Kiváló képeket őrzünk a Magyar Nemzeti Múzeum környékéről: a Múzeum körút – Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Múzeum utca – Kálvin tér által határolt területről. A Nemzeti Múzeum és közvetlen környéke már a forradalom legelején, október 23-a estéjén a fegyveres harcok gócpontjává vált. A Magyar Rádió előtt kezdődő lövöldözések következtében a múzeum épülete és a Múzeumkert is a harcok kereszttüzébe került és számos belövés érte, sőt a múzeum Rádió felöli oldalának II. emeletén keletkezett tűzben felbecsülhetetlen károk keletkeztek. A napokig tartó égés során szinte megsemmisült a Természettudományi Múzeum gyűjteményeinek jelentős része, közte az ásvány-, kőzet, és meteorit-gyűjtemény kétharmada, az állattár Afrika kiállítása és a szakkönyvtár jelentős része is.

A 12 tabló a forradalom napjaiban, a harcok szünetében készült felvételek nagyításai a múzeum kerítésének megfelelő pontjain emlékeztetik az utcán sétálókat 1956 eseményeire, összehasonlítási lehetőséget kínálnak a mai városképpel, s egyben felhívják a figyelmet a Nemzeti Múzeumban november 13-ig látható REJT/JEL/KÉPEK/ ’56 – A forradalom titkos művészete című időszaki kiállítására.

A kiállítást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Időtartam:
2016/10/21 - 2017/02/28