Fegyvergyűjtemény

Történeti Tár

A történelmi Magyarország újkortól napjainkig terjedő időszakából származó emlékek tára.

A Magyar Nemzeti Múzeum Fegyvertára az intézmény egyik alapgyűjteménye, amelyhez az első fegyverek 1807-ben kerültek be. A 11. századtól napjainkig tartó időszakig a Fegyvertár 10 588 darab műtárgyat őriz.

A fegyvergyűjteményben nemcsak fegyvereket, hanem lószerszámokat és zászlókat is őrzünk. A gyűjteményben a 15. századtól a 19. század végéig vannak nyergek, amelyek közül kiemelkedik három, egykor kékre festett csont dísznyereg a 15. század első feléből. Különösen figyelemre méltók a 16-17. századi magyar, török és erdélyi nyergek, amelyekhez sok esetben díszes lószerszám is tartozik. A legkorábbi zászló Bocskai István erdélyi fejedelem vörös selyemzászlója, míg a legkésőbbi katonai zászló a Horthy-korszakból származik.

A hidegfegyverek közül legjelentősebb a kardgyűjtemény, amely szablyákat, tőrkardokat, hegyestőröket, pallosokat is szép számmal tartalmaz. A súlytófegyvereket buzogányok, csákányok, míg a szálfegyvereket lándzsák, kopják és alabárdfélék képviselik.

A védőfegyvereket a 14. századtól kezdődően sisakok, mell- és hátvértek, sodronyingek és komplett páncélok képviselik.

A fent felsorolt fegyverek között számos történeti személyiség ereklyetárgya is megtalálható, többek között II. Lajos király, Kemény János erdélyi fejedelem, I. és II. József királyok, Hadik András, Kossuth Lajos, Görgei Artúr, I. Ferenc József és IV. Károly király fegyverei gazdagítják a gyűjteményt.