Magyar esemény 1945-ig

Történeti Fényképtár

Magyarország legrégibb és legnagyobb történeti fényképgyűjteménye.

A gyűjtemény 1919. augusztus elsejétől a második világháború harcainak befejezéséig gazdája a fotográfiáknak. Kiváló felvételek örökítik meg a két világháború közötti időszak gazdasági életének alakulását, a parlamenti és azon kívüli politikai eseményeket és szereplőket, az utcák hétköznapi életét, valamint a falusi ünnepeket és munkát. Nem hiányoznak azonban a kultúra, egyházi élet, sport képei sem. Bőséges képanyag szól az ország nemzetközi kapcsolatairól is. Nagy számban találhatók meg a gyűjteményben a második világháború frontjait, a hadi eseményeket és a hátország életét megörökítő felvételek, akárcsak a holokauszttal kapcsolatos fényképi emlékanyag.

A képek készítői részben hivatásos fotóriporterek vagy profi módon fényképező amatőrök, de őrzünk teljesen privát felvételeket is, amelyeknek külön jelentőséget az ad, hogy olyan helyszíneken, intim pillanatokban is készültek, ahol hivatásos fényképező nem lehetett jelen, így ezek az életmód megismerésének pótolhatatlan forrásai.

A két világháború közötti fényképek között megtaláljuk olyan nagyszerű fotóriporterek és amatőrök munkáit, mint Jelfy Gyula, Kallós Oszkár, Balogh Rudolf, Bojár Sándor, Escher Károly, Vadas Ernő, Szöllősy Kálmán, Kinszki Imre, Kárász Judit és Munkácsi Márton.